aztn

Odobrena koncentracija Geoplina nad dijelom poslovanja Crodux Plina

01.10.2019 u 16:33

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju tvrtke Geoplin nad dijelom poslovanja tvrtke Crodux Plin koji se odnosi na prirodni plin, objavila je u utorak Agencija na svojim mrežnim stranicama

Agencija je, kako se navodi, ocijenila dopuštenom namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem kontrole tvrtke Geoplin nad dijelom poslovanja tvrtke Crodux Plin, koji se odnosi na prirodni plin.

'Geoplin provedbom koncentracije preuzima dio poslovanja Crodux Plina vezan uz prirodni plin, s učinkom na mjerodavnom tržištu maloprodajne opskrbe prirodnim plinom manjih industrijskih i poslovnih kupaca i na mjerodavnom tržištu veleprodajne opskrbe prirodnim plinom na teritoriju Hrvatske', navode iz Agencije.

Na hrvatskom tržištu opskrbe prirodnim plinom prisutan je veći broj konkurenata koji imaju dozvolu HERA-e za obavljanje te djelatnosti, a pristup transportnom i svakom distribucijskom sustavu osiguran je svakom opskrbljivaču sukladno Zakonu o tržištu plina, navode iz Agencije.

Dodaju i kako je prema dostavljenim i dostupnim podacima razvidno da i na mjerodavnom tržištu veleprodajne opskrbe ne postoje značajnije prepreke za obavljanje predmetne djelatnosti.

'Geoplin će preuzimanjem dijela poslovanja Crodux Plina ostvarivati tržišne udjele na mjerodavnim tržištima u rasponu od 2 do 10 posto, čime će se stvoriti dodatni konkurencijski pritisak na vodeće tržišne takmace na tim tržištima - INA-u, Prvo plinarsko društvo (PPD) i HEP', ističu iz Agencije.

Geoplin je u većinskom vlasništvu slovenskog Petrola.

Crodux Plin, koji je u vlasništvu Ivana Čermaka, u ožujku je objavio da je prodao svoje poslovanje s prirodnim plinom, ukapljenim naftnim plinom i električnom energijom slovenskom Petrolu i njegovoj tvrtki-kćeri Geoplin.