pregovori trajali tri mjeseca

Čermak prodao dio biznisa slovenskom Petrolu, cijena poslovna tajna

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 28.03.2019 09:42
  • Objavljeno 28.03.2019 u 09:18
Ivan Čermak

Ivan Čermak

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Tvrtka Crodux plin, u vlasništvu Ivana Čermaka, prodala je svoje poslovanje s prirodnim plinom, ukapljenim naftnim plinom (UNP) i električnom energijom slovenskom Petrolu i njegovoj tvrtki kćeri Geoplin

'Pregovori su trajali tri mjeseca, ugovor je već finaliziran, a formalno preuzimanje očekuje se za desetak dana jer se čeka zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja', rekao je Čermak za Jutarnji list. Nije otkrio cijenu transakcije koja je, očekivano, poslovna tajna.

No zato razlozi prodaje spomenuta tri segmenta poslovanja nisu poslovna tajna. Jedan od njih je nemogućnost širenja na tržištu te otvaranja novih prilika. Crodux plin, koji vrši djelatnost skladištenja, distribucije i trgovine ukapljenog naftnog plina, uvoza i trgovine prirodnim plinom te uvoza, opskrbe i trgovine električnom energijom, ima premale tržišne udjele.

Tako su u segmentu prirodnog plina držali oko jedan posto tržišta, u ukapljenom naftnom plinu su imali udio na tržištu između 23 i 25 posto, a onda su ušli i na tržište električne energije, na kojem su dosegli udio od 1,7 posto. Na tržištu električne energije Crodux se, usput rečeno, pojavio krajem 2015. te počeo prodavati struju u strateškom partnerstvu sa švicarskim energetskim divom Alpiqom.

S obzirom na sve navedeno, u Croduxu su procijenili da će razvijati druge poslove koji će im omogućiti jače širenje na tržištu i veće udjele te da će ući i u nove segmente razvoja svog poslovanja.

'Krovna tvrtka Crodux plin, pod kojom su bili sada prodani segmenti biznisa, i dalje će postojati, samo što će fokusirati svoje poslovanje na nove poslove. Radit ćemo na sirovoj nafti, plinskim kondenzatima koji služe za miješanje i poboljšanje sirove nafte, LNG-u, aviobenzinu te prodavati i dalje prirodni plin u Bosni i Hercegovini. Osim toga, još jače fokusirat ćemo se na širenje benzinskih pumpi, kojih sada imamo 90-ak diljem Hrvatske', izjavio je Čermak.

  • +13
  • +10

Ivan Čermak

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

S druge strane, jasna je i logika slovenskog preuzimanja dijelova njegova biznisa. Slovenci se, kako je pojasnio Čermak, šire na tržištu prirodnog plina, električnom energijom dobivaju i dio Croduxovih kupaca kojih je, doduše, malo - oko nekoliko tisuća - a u sve to uklapa im se sinergija s ukapljenim naftnim plinom. Očito ciljaju na jaču poziciju na hrvatskom energetskom tržištu jer su se nedavno uključili u proces konsolidacije na tržištu plina, na kojem je dosad bio najaktivniji RWE i pomeo svu konkurenciju.

Podsjetimo, početkom godine objavljeno je da su distributera plinom Zagorski metalac preuzeli, također, Petrol i Geoplin, koji je u Petrolovu većinskom vlasništvu, te su tom akvizicijom dobili i svih 18.000 kupaca Zagorskog metalca.

Grupa Petrol, prema dostupnim planovima, cilja i na povećanje mreže benzinskih postaja u Srbiji, a dijelom u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!