PROJEKT NA ČEKANJU

Odluka o LNG terminalu u Hrvatskoj tek 2013.

25.05.2010 u 10:42

Bionic
Reading

Konačna odluka o ulaganju u projekt gradnje terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Hrvatskoj vjerojatno neće biti donesena prije 2013. godine, izjavio je u ponedjeljak jedan s projektom dobro upoznati izvor

'Malo je vjerojatno da će konačna odluka o tome ulaganju biti donesena prije 2013. godine', izjavio je za novinsku agenciju Reuters izvor blizak projektu. Po prvobitnim planovima ta je odluka trebala biti donesena sljedeće godine. Zbog novog bi roka mogao kasniti početak radova na milijardu dolara vrijednom terminalu na otoku Krku, za koji su se četiri inozemne energetske tvrtke nadale da će biti otvoren 2014. godine, navodi se u vijesti Reutersa.

Inače, generalni direktor Adria LNG d.o.o. Michael Mertl u nedavnom je intervju jednim hrvatskim poslovnim novinama najavio da će konzorcij, nakon što preda zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole, revidirati terminski plan izgradnje terminala. 'U ovom se trenutku pripremamo za sljedeći veliki korak u razvoju projekta, a to je lokacijska dozvola. Nakon što predamo zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole, revidirat ćemo terminski plan izgradnje LNG terminala i tako se prilagoditi trenutačnoj situaciji na tržištu', izjavio je Mertl u intervju Business.hr-u.

Kako se doznaje, Adria LNG konzorcij je krajem prošlog tjedna predao zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole. U konzorciju za gradnju LNG terminala na Krku sudjeluju četiri inozemne energetske kompanije - njemački E.On-Ruhrgas, austrijski OMV, francuski Total, te slovenski Geoplin, dok je 25 posto vlasničkog udjela rezervirano za hrvatske partnere.

Hrvatska elektroprivreda i Plinacro u konzorcij bi se, prema preporuci Vlade, uključile kroz društvo LNG Hrvatska, a s ciljem stjecanja 11 posto udjela u društvu Adria LNG. INA, koja bi u Adria LNG-u imala 14 postotni udio, samostalno pregovara o ulasku u taj konzorcij i zatražila je due diligence. 'Razgovarat ćemo o uvjetima ulaska u Adria LNG konzorcij, i to odvojeno s LNG Hrvatska i s Inom. Ono što trenutačno znamo jest da Ina želi 14 posto udjela u konzorciju, a HEP i Plinacro 11 posto', kazao je u Mertl u nedavnom intervju.