KRAJ AGONIJE

Odbačena Kolakušićeva presuda o Dalekovodu

05.12.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Visoki trgovački sud prihvatio je Dalekovodovu žalbu na odluku suca Mislava Kolakušića kojom je odbačen prijedlog predstečajne nagodbe te kompanije, predan prije više mjeseci

Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik iz pravosudnih izvora, takva je odluka na žalbenom sudu donesena prošlog tjedna, čime je vjerojatno uklonjena najveća zapreka sklapanju predstečajne nagodbe Dalekovoda na zagrebačkom Trgovačkom sudu.

Drugim riječima, taj bi postupak, dosad dvaput zaustavljan, ekspresno trebao krenuti dalje. Dalekovodov predstečajni predmet, uključujući i odluku žalbenog suda čiji sadržaj službeno još nije objavljen, otpremljen je na Trgovački sud u Zagrebu.

Informacija da je VTS ukinuo Kolakušićevu odluku i pozitivan ishod Dalekovodove žalbe, tvrdi izvor Poslovnog dnevnika, za suce je bio očekivani epilog ovoga slučaja. S druge strane, iako Dalekovodu još nije službeno dostavljena odluka VTS-a, kompanijini su odvjetnici odmah krenuli u akciju.

Odluka će imati višestruko značajne učinke, komentiraju poznavatelji prilika u prvim komentarima, ponajprije za sam Dalekovod koji je, uvjetno rečeno, mjesecima stradavao kao žrtva pitanja što je uloga suda kad predstečajni predmet dođe iz Fine na sud: da je potvrdi ako su ispunjene sve procesne pretpostavke ili ispituje njezinu zakonitost.

Na upit Zagrebačke burze o statusu predstečajne nagodbe iz Dalekovoda su odgovorili da 'nemaju službenu potvrdu ni nove činjenice koje bi, sukladno zakonu i dobroj praksi, bili obvezni objaviti na burzi'.

Neslužbena informacija o tome da je Visoki trgovački sud odbacio Kolakušićevu presudu katapultirala je dionice Dalekovoda. Cijena je  skočila više od 20 posto, a s ostvarenih gotovo milijun kuna prometa (do 13 sati) dionica je vodeća na tržištu.