digitalizacija

Od početka primjene e-računa u javnoj nabavi ukupno je razmijenjen 1,1 milijun računa

04.10.2019 u 15:51

Bionic
Reading

Od 1. srpnja ove godine od kada je počela primjena elektroničkog računa u javnoj nabavi ukupno je razmijenjen 1,1 milijun e računa, registrirano je više od 5.300 javnih naručitelja, a dobavljača, odnosno gospodarstvenika koji šalju e-račune više je od 21.000, rečeno je u petak tijekom konferencije "Tri mjeseca eRačuna u javnoj nabavi - praksa i izazovi"

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ivana Sojić istaknula je da je izuzetno zadovoljna predstavljenim rezultatima koji se odnose na tromjesečno razdoblje od početka primjene e-računa u javnoj nabavi, dakle od početka srpnja do kraja rujna. Smatra da je to rezultat dobre pripreme jer je u proteklih godinu dana odrađeno oko 200 radionica o tome kako izdavati i zaprimati e-račun.

Kazala je da ministarstvo dnevno zaprimi 50-ak upita, što putem telefona, što pisanim putem, te da se oni najčešće odnose na tumačenje Zakona o javnoj nabavi.

Jedno od najčešćih pitanja je tko je obveznik e-računa u javnoj nabavi, a to su svi koji u tom procesu sudjeluju, uz izuzeća koja postoje, rekla je Sojić. Tu su, kako je dodala, i pitanja vezana uz inozemne račune i korištenje informacijskih posrednika. Kaže da ministarstvu stiže puno molbi da njegovi stručnjaci iziđu na teren i educiraju sektorske javne naručitelje, pa se tako stalno obilazi škole, vrtiće, vatrogasce i druge.

"Poanta uvođenja e-računa prvenstveno su uštede - e-račun ubrzava i pojednostavljuje postupak, znači više nema papirnatog računa. Projekcija je ušteda od 6 do 13 posto od ukupnog iznosa javne nabave što je vrlo velik iznos", rekla je Sojić.

Na pitanje kako su e-račun prihvatili gospodarstvenici, istaknula je da su po informacijama koje dolaze do ministarstva oni zadovoljni, ali i ukazuju na neke probleme koje se nastoji riješiti.

"Cilj je postignut, jer smo u tri mjeseca postigli bolje statističke podatke nego što smo planirali", zaključila je Sojić.

Viši informatički savjetnik u kabinetu župana Istarske županije Božidar Rački rekao je da su u toj županiji s e-računom dobili potpunu automatizaciju u prijemu i obradi računa u postupcima javne nabave.

I on smatra da je projekt postigao ciljeve, te da je postotak broja zaprimljenih e-računa u odnosu na klasične oko 95 posto u korist digitalnih.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman također je zadovoljna dosadašnjim rezultatima od početka primjene e-računa.

"Cilj je da javna i državna uprava budu što učinkovitije, da maksimalno pojednostavimo i moderniziramo poslovne procese, a u tome nam mogu pomoći nove tehnologije", istaknula je Mikuš Žigman.