KOPIRANJE SLOVENACA

Obrtnici traže smanjenje PDV-a na 10 posto

postolar, obrt, obrtnik

postolar, obrt, obrtnik

Izvor: Shutter stock / Autor: -

HOK je još u prosincu 2008. Vladi predložio podizanje granice za ulazak u sustav PDV-a na 200.000 kuna

Mato Topić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore najavljuje da će preko resornog ministarstva Vladi uskoro poslati popis hrvatskih obrta u izumiranju. Neće opstati, opominje, ako ne dobiju potporu lokalne samouprave ili niži porez na dodanu vrijednost. Naime, tražeći izlaz iz recesije mnoge Vlade posežu za potporama ugroženim proizvodnjama.

Slovenska vlada je za određene vrste obrta stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) spustila sa 20 na 8,5 posto, a za sve obveznike plaćanja PDV-a registrirane u Sloveniji prag obračuna nakon plaćene realizacije pomaknut je sa 208.000 na 400.000 eura. Na hrvatskoj sceni situacija je obrnuta, limit za obveznike PDV-a je 85.000 kuna. Godinama nije mijenjan, a PDV je upravo dignut s 22 na 23 posto.

Slovenski premijer Borut Pahor je proveo preporuku Europske komisije koja vjeruje da bi manji porezi mogli utjecati na otvaranje novih radnih mjesta i suzbijanje sive ekonomije. Niži PDV plaćat će slovenski frizeri, obrti za čišćenje kućanstava, manjih popravaka bicikala, obuće i kožnatih proizvoda, odjeće i rublja za kućanstva, čuvanja djece, za obnovu i popravak privatnih stanova te za restoranske usluge i catering.

Pahorove se mjere, pojašnjava Topić, odnose na vrlo mali broj mahom deficitarnih obrta. On misli da ta odluka neće spasiti slovensko obrtništvo koje također ima problema, ali ih pozdravlja.

HOK je Vladi jiš u prosincu 2008. predložio podizanje granice za ulazak u sustav PDV-a sa 85.000 na 200.000 kuna. To bi olakšalo poslovanje malim obrtnicima, ostali bi izvan sustava PDV-a i time postali konkurentniji na tržištu sa sve manjom potražnjom. sadašnji limit od 85.000 kuna prenizak je, naglašavaju u HOK-u i navode da EU direktive utvrđuju donju granicu godišnjeg prometa za ulazak u sustav PDV-a na 35.000 eura

Iz HOK-a podsjećaju i kako su prije 'ovih kriznih vremena' tražili stopu PDV-a od 10 posto za ugostitelje, a uvjereni su da bi potaknula veću turističku potrošnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi