SPORNI PRAVILNIK

Objavljeni uvjeti za investicije u optičku mrežu

Bionic
Reading

Regulator telekomunikacijskog tržišta HAKOM u petak je objavio pravila po kojima će operateri smjeti graditi nove optičke mreže do krajnjih korisnika. Očekuje se da će u tu novu infrastrukturu operateri do 2020. godine morati uložiti oko 25 milijardi kuna. Hrvatski telekom je zbog nepostojanja tih pravila ove godine zaustavio više od milijardu kuna ulaganja

U HAKOM-u ističu da je pravilnikom definiran minimum uvjeta za izgradnju optičkih priključaka kao i slobodan izbor operatera i usluga na tim mrežama. 'Želi li tko graditi optičku mrežu treba je graditi poštujući pravilnik, bez iznimki', kažu u Hakomu.

No, prve reakcije iz HT-a su negativne. U kompaniji kažu da pravilnik ne ide u pravcu pojeftinjenja i olakšavanja investicija. Ipak, pravilnik su odmah počeli analizirati i poručuju da će detaljan stav brzo objavit jer je ta tema važna za kompaniju.

HT je do sada iznio nekoliko prijedloga po kojima bi se trebalo potaknuti ulaganja u nove mreže, koje bi omogućile brzine pristupa internetu veće od 100Mbps. Ideje su se kretale od slabije regulacije tog područja i državnih potpora, pa do toga da se ono ne regulira dok kompanija ne stvori uvjete za povrat ulaganja.

Međutim, takvim se idejama suprotstavila konkurencija koja tvrdi da bi HT bez kontrole brzo obnovio monopol i 'ugasio' konkurenciju. Iz branše se neslužbeno može čuti da novi pravilnik ide u smjeru da HT provede ulaganja, a zatim izravno, ali i kroz iznajmljivanje slobodnih kapaciteta konkurenciji, isplati investiciju.