MODERNA POLJOPRIVREDA

Tvornica iz Slatine proizvodi čuda od boba: Ne rade ni godinu dana, a od njihove sirovine već se prave vrhunski rezanci na Filipinima

08.10.2022 u 21:02

Bionic
Reading

Industrija proizvoda biljnog porijekla jedna je od najbrže rastućih u svijetu, a procjene analitičara govore da bi do 2025. godine mogla doseći vrijednost od 77,8 milijardi dolara. Sve više ljudi, u svjetlu klimatskih promjena i porasta broja stanovnika, razmatra nove, zdravije prehrambene opcije i u svoj plan prehrane uključuje više namirnica i proizvoda na biljnoj bazi

Upravo zahvaljujući snažnom potencijalu ove industrije, otvara se velika šansa za Hrvatsku da se pozicionira na svjetskoj listi dobavljača sastojaka na biljnoj bazi te da, uključivanjem što većeg broja poljoprivrednika u nabavni lanac, počne transformirati poljoprivredu koja će proizvodnju prilagoditi prehrani budućnosti i samim time postati održiva.

Ističe to Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave tvornice NUTRIS.tech, prve i najsuvremenije europske hibridne tvornice za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog podrijetla preradom boba i krumpira. Otvorena je prošle godine u Novom Senkovcu kod Slatine, a riječ je o investiciji od 220 milijuna kuna, jednoj od najvećih privatnih investicija u Virovitičko-podravskoj županiji. Tvornica proizvodi izolate proteina, vlakna i škrob iz boba i krumpira. Te sastojke biljnog porijekla na tržište plasiraju pod nazivom NutriSmart, a neutralne su boje, okusa i mirisa te ne sadrže gluten ni alergene i proizvode se isključivo od lokalnih sirovina s područja Europske unije.

'Sve to daje im superiornu kvalitetu, a distribuiramo ih klijentima iz prehrambene industrije diljem svijeta da bi postali neizostavan element proizvoda i obroka na biljnoj bazi. Naprimjer, zbog svoje hranjivosti, okusa, funkcionalnosti i teksture koju daje proizvodu, protein boba često se koristi za proizvodnju mesa na biljnoj bazi, i to kao bazni protein. Također se značajno koristi u mliječnim proizvodima na biljnoj bazi te u sportskoj prehrani kao izvrstan izvor proteina. Mogućnosti primjene su itekako brojne pa ćemo se s partnerima posvetiti razvoju ukusnih, zdravih i pristupačnih obroka', pojašnjava Sedlić.

Tvornica NUTRIS.tech počela je, dakle, s radom krajem prošle godine proizvodnjom i izvozom krumpirovog škroba i proteina, nakon čega su ušli u vrlo zahtjevan proces puštanja u rad procesa za preradu boba na temelju patentirane tehnologije. Nakon gotovo devet mjeseci intenzivnog testiranja i usavršavanja procesa u industrijskom okruženju uspjeli su realizirati prve isporuke proizvoda NutriSmart na azijsko tržište. 'To je učinilo Hrvatsku jednom od prvih zemalja u svijetu sa spremnim značajnim proizvodnim kapacitetima u podršci svjetskoj proteinskoj tranziciji', ističe Sedlić.

Otvaranjem tvornice završili su prvu investicijsku fazu i prvi korak prema otvaranju inovacijsko-tehnološkog NUTRIS.parka, ulaganja vrijednog 90 milijuna eura. NUTRIS.parkom na jednom mjestu žele, kaže Sedlić, povezati sve procese, od primarne proizvodnje, istraživanja i razvoja do industrijske proizvodnje te društveno korisnih, edukativnih i sportskih sadržaja za sve one koji vjeruju u njihov koncept da hranu učine boljom, pritom koristeći nutritivan, održiv i inovativan pristup.

U proizvodnji koriste jedinstvenu tehnologiju i patentiranu metodu One-In-All-Out, koju je u suradnji s NUTRIS-om i znanstvenicima sa Sveučilišta u Kopenhagenu razvio njihov tehnološki partner, danska tvrtka Sicca Dania.

'Tom metodom frakcioniramo bob i krumpir te na pažljiv i ekološki održiv način razdvajamo komponente biljke na tri glavna makronutrijenta – proteine, škrob i vlakna – pritom čuvajući sve njihove prirodne karakteristike i nutritivne vrijednosti. Sam proces dobivanja izolata je održiv te u smislu kompleksnosti i visine ulaganja predstavlja jedno od vrhunskih postignuća prehrambene industrije na globalnoj razini. Svojim pristupom korištenju najnovijih tehnologija i uvođenju inovacija u proizvodnju želimo uvijek biti korak ispred u smislu inovacija, produktivnosti i održivosti', ističe Sedlić.

Do 2025. žele surađivati s više od 1000 poljoprivrednika

Sirovine za proizvodnju u tvornici kupuju od poljoprivrednika, pa tako NUTRIS.farm trenutno surađuje s više od 250 poljoprivrednika.

'Oni su prepoznali priliku koju nudi industrija hrane na biljnoj bazi i prigrlili naš nutritivan, inovativan i održiv koncept. Od poljoprivrednika s kojima surađujemo otkupljujemo ozimi i jari bob te industrijski krumpir, a podržavamo ih tijekom cijelog procesa, od sjetve do žetve. Naši trenutni kapaciteti prerade su 50.000 tona boba i 20.000 tona krumpira te očekujemo da ćemo doseći puni kapacitet proizvodnje u iduće dvije godine. To ujedno znači da ćemo nastaviti proširivati suradnju s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima od kojih pribavljamo sirovine pa za 2025. projiciramo suradnju s više od 1000 poljoprivrednika', kaže Sedlić.

Želi da što više poljoprivrednika prepozna potencijal prehrambene industrije na biljnoj bazi te odluči uzgajati visoko konkurentne proizvode poput boba i industrijskog krumpira.

'Suradnjom s nama uključuju se u dobavljački lanac jedne od najbrže rastućih industrija u kojoj će potražnja nastaviti rasti te postaju dio budućnosti prehrambene industrije. Tako mijenjaju pristup poljoprivredi i utječu na svoj poslovni uspjeh i konkurentnost. Poljoprivrednicima nudimo partnerski pristup i podršku izvan okvira klasične kooperacije te garantiramo otkup cjelokupnog uroda. Suradnjom u iduće četiri godine planiramo doseći 15.000 hektara boba i 500 hektara krumpira', govori Sedlić.

'Važna je i strategija države'

Smatra da je za poljoprivrednike s kojima surađuju plus to što je bob na listi povrća za isplatu proizvodno vezanih potpora.

'To je jedna od mjera kojima država, kao i ostale države EU-a potiču proizvodnju kultura s višom dodanom vrijednošću. Na problematiku gledam nešto drugačije – smatram da je za uspjeh u poljoprivredi najvažniji pristup poljoprivrednika. Krenuti od potražnje pa definirati plodored prema njoj i podići konkurentnost, pretvoriti polja u održive izvore prehrane za generacije koje dolaze, modificirati procese da se postignu samoodrživost i veća produktivnost – za mene su to temeljne postavke. Izazova je mnogo, ali zato je ključno da država svojom strategijom usmjeri poljoprivrednu proizvodnju održivosti i budućoj potražnji', ističe Sedlić.

Njihov škrob boba NutriSmart koristi se na Filipinima za najpoznatije rezance u svijetu

Iako su novi na tržištu, u smislu nedavnog početka proizvodnje, direktor kaže da rad na uspostavi kontakata i prodajne mreže seže mjesecima unazad pa proizvedeni sastojci već imaju svoje kupce. Danas su to u prvom redu tvrtke iz Europske unije, Sjeverne Amerike i Azije, no ambicija tvrtke je da budu konkurentni širom svijeta.

'Naš fokus na kvalitetu donosi rezultate. Nedavno smo, naprimjer, nakon intenzivnog procesa testiranja i odobrenja, isporučili škrob boba NutriSmart kupcu na Filipinima, a on će ga koristiti kao jedan od sastojaka za svoje poznate rezance (noodles). To smo postigli zahvaljujući tome što naš proizvod sadrži čak 98 posto škroba, što ga svrstava u proizvode vrhunske kvalitete. Na domaćem tržištu očekujemo nekoliko zajedničkih projekata u idućoj godini.

Proizvodnja je ove godine bila na 2000 hektara boba i ostvarili su prinose od 1,5 tona do pet tona po hektaru sa sustavima za navodnjavanje. 'Ova godina je u znaku manifestacije efekata klimatskih promjena, prema izvješću Europske komisije. Europa je pogođena najvećom sušom u posljednjih 500 godina. Naravno da to itekako utječe na prinos, a dugoročno nas tjera da razmišljamo o rješenjima poput uvođenja sustava navodnjavanja jer je uloga vode u poljoprivredi jednostavno nezamjenjiva', kaže Sedlić.

Po pitanju energetske krize, kažu da ih njihov pristup stavlja u nešto bolju poziciju od tvrtki koje u potpunosti ovise o vanjskom dobavljaču u dostupnosti resursa poput plina ili električne energije.

'U svoje poslovanje smo od početka ugradili održivost i principe cirkularne ekonomije. Koristimo električnu energiju iz obnovljivih izvora, filtriramo vodu kako bismo je mogli ponovo koristiti, a nusproizvode koristimo kao organsko gnojivo. Odlučili smo se na praksu koja pridonosi zaštiti okoliša pa koristimo isključivo električna vozila i od prvog dana fokusirani smo na što manje korištenje plastike. Planiramo i daljnja ulaganja u energetsku efikasnost kako bismo smanjili potrošnju prirodnog plina. Iako neprekidno radimo na tome da postanemo energetski što je više moguće samodostatni, naravno da ni nas ne zaobilazi rast cijena energenata. U smislu planiranja poslovanja smatram da je i država zadnjim paketom mjera uvelike pomogla stanovništvu i gospodarstvu u savladavanju energetske krize te svih izazova koje ona donosi', kaže direktor.

Trenutno zapošljavaju 50 stručnjaka raznih profila, od agronoma i stručnjaka za prodaju do inženjera i prehrambenih tehnologa. Većina tima radi u Novom Senkovcu, u kojem se nalazi tvornica. Odjeli istraživanja i razvoja te financija i računovodstva imaju ured u Zagrebu. Do kraja godine zapošljavat će u Odjelu razvoja integrirane proizvodnje boba, istraživanja i razvoja u sektoru teksturizacije, stručnjake u procesnoj prehrambenoj industriji i energetici te održavanju.

'Do 2050. bit će nas 9,7 milijardi, morat ćemo proizvesti 60 posto više hrane'

Osvrnuo se i na situaciju u Ukrajini, a ona je, kaže, osvijestila svu ranjivost svjetskog prehrambenog lanca i dodatno podcrtala da je krajnji trenutak da promijenimo način razmišljanja o hrani. Pritom Sedlić podsjeća da broj stanovnika u svijetu neprekidno raste i očekuje se da će nas 2050. godine biti 9,7 milijardi, što znači da poljoprivreda mora proizvesti 60 posto više hrane.

'Da bismo uspjeli u tome, proces poljoprivredne proizvodnje mora se mijenjati i preoblikovati, odnosno traži novi, inovativniji model. Inovativni proizvođači već danas koriste nove tehnologije da stvore održive i zdrave prehrambene lance, a proizvodnju temelje na principima održivosti i cirkularne ekonomije, čuvajući bioraznolikost te smanjujući otpad i štedeći energiju. Trenutne prijetnje su velike, ali nude i neograničene mogućnosti.

Mislim da se svi u određenom smislu trebamo vratiti osnovama i u jednadžbu produktivnosti ugraditi brigu za okoliš, samoodrživost i obzirnost prema korištenju prirodnih resursa. Trebamo nastaviti razgovarati o tim temama – ali i postupno mijenjati svoje obrasce ponašanja, kako u privatnom, tako i u poslovnom okruženju', naglasio je.

Veliki planovi

'Trenutno smo fokusirani na podizanje proizvodnje i razvoj kvalitetnih odnosa s industrijom. Do kraja ove godine planiramo preraditi i izvesti sav bob iz naše integrirane proizvodnje i nakon toga okrenuti se nabavi s europskog tržišta. Istodobno radimo na razvoju funkcionalnih teksturata proteina i kreiranju rješenja po mjeri za industriju', najavljuje.

Ulagat će, kažu, u energetsku efikasnost, a planiraju iduće godine pokrenuti investiciju od 40 milijuna eura za dvije nove linije za dijetalna vlakna i topivi protein kao pogon za teksturizaciju i blending.

'S obzirom na cilj povećanja kapaciteta proizvodnje i razvojni plan u naredne tri godine, neprekidno širimo mrežu poljoprivrednika s kojima surađujemo unutar Hrvatske, ali i u okolnim zemljama', zaključuje Sedlić.