HBOR-OVI KREDITI

Novac najprije dobivaju dužnici državi

  • Autor: tportal.hr/Lider
  • Zadnja izmjena 14.04.2010 13:06
  • Objavljeno 14.04.2010 u 13:06
anton kovačev

anton kovačev

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marin Tironi

Državne kredite namijenjene financiranju obrtnih sredstava preko HBOR-ovih kredita kao pomoć gospodarstvu ili model A, banke daju najprije onim poduzetnicima koji imaju obaveze plaćanja prema državi. Potvrdio je to za Lider poduzetnik iz prerađivačke industrije, čiji su podaci poznati redakciji

'Rekli su mi da kredit ne mogu dobiti jer nisam dužan državi ni lipe poreza i doprinosa, a prioritet im je osigurati kredit poduzećima koja će njime platiti svoje obaveze državi', kaže on, napominjući da uopće nije imao namjeru kandidirati se za kredite HBOR-a. Kredit mu je ponudila sama banka nudeći mu mogućnost da postojeće kredite koje ima u toj banci prebije jednim jeftinijim, i to državnim novcem, s obzirom da zadovoljava sve uvjete koje je propisala država.

Iako bankari demantiraju da im je prioritet osigurati kredite poduzećima koja će njime platiti svoje obaveze državi, njihova priopćenja ne mogu biti uvjerljiva sve dok se ne objavi tko je dobio povoljnije kredite i što i koga tim novcem plaćaju.

Ukoliko se uzme u obzir da se najviše 20 posto kredita smije koristiti za plaćanje obaveza državi, a dvadeset za podmirivanje obaveza prema bankama, očito je da će se od 6 milijardi kuna potencijala modela A u državni proračun i na račune banaka sliti 40 posto tog iznosa ili 2,4 milijarde kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi