usklađenju privatnog i poslovnog života

Nova EU direktiva potiče očeve da četiri mjeseca provedu u brizi za dijete

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 29.11.2019 15:26
  • Objavljeno 29.11.2019 u 15:26
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Martina Cvek

Europsko stanovništvo stari, a većina zemalja već niz godina bilježi negativan demografski trend. Trenutačno stanje ugrožava konkurentnost europskog gospodarstva te fiskalnu i održivost mirovina. Zbog toga je Europska unija donijela Direktivu o usklađenju privatnog i poslovnog života čija pravila članice Unije trebaju prenijeti u nacionalna zakonodavstva do kolovoza 2022. godine

Naglasak Direktive je na fleksibilnosti i većem uključenju očeva u brigu o djeci zbog poboljšavanja mogućnosti zaposlenja i pravičnih poslovnih prilika za žene. One još uvijek zbog obiteljskih obaveza često nisu u mogućnosti iskoristiti svoj puni potencijal iako su obrazovanije nego ikada prije. Pozadina donošenja Direktive je vrlo jednostavna – sve nas je manje i potrebno je dugoročno strateško djelovanje kako bismo osigurali konkurentnost i poreznu održivost. Bez održive demografije nema današnje djece - sutrašnjih kupaca proizvoda i usluga te budućih poreznih obveznika“, istaknula je Diana Kobas Dešković, predsjednica Instituta Zaposlena mama na konferenciji Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo 2.0.

Direktiva stvara suvremeni pravni okvir za uspostavljanje bolje ravnoteže poslovnog i privatnog života za muškarce i žene koji se skrbe o djeci i članovima obitelji. Direktiva uključuje očinski dopust od najmanje 10 dana, 5 slobodnih dana za skrb o članovima obitelji, nova pravila o korištenju roditeljskog dopusta koja potiču očeve da četiri mjeseca provedu u brizi za dijete, te pravo na fleksibilno radno vrijeme za roditelje djece do 8 godina.

Sudionici konferencije složili su se da u fokusu budućih politika vezanih uz rad trebaju biti žene jer su upravo one ključne za demografiju. Time će se baviti i Hrvatska tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije.

Globalne promjene u svijetu rada uzrokovane razvojem novih tehnologija te njihovim utjecajem na poslovne procese bit će jedan od pokretača rasprave za vrijeme hrvatskog predsjedanja. Želimo nametnuti teme prilagođavanja uvjeta rada novim izazovima i potrebama na tržištu rada te očuvanju i stvaranju kvalitetnih radnih mjesta. Pritom će se naglasak staviti na dodatno osnaživanje prava radnika, njihovu zaštitu i sigurnost na radnom mjestu te ostvarivanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Hrvatsko predsjedništvo će u svrhu povećanja dobrobiti zaposlenih na radnom mjestu, ali i ostvarivanja ravnoteže između privatnog i poslovnog života, dodatno razmotriti različite aspekte inovativnih oblika rada kroz dijalog sa socijalnim partnerima i ostalim dionicima na tržištu rada, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Vali Marszalek, izvršna direktorica Global Compact mreže Hrvatska i savjetnica za održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, pojasnila je kako odgovorno i uključivo poslovanje podrazumijeva nediskriminaciju na radnom mjestu, jednake uvjete mobilnosti za muškarce i žene unutar organizacije, jednake plaće za ista radna mjesta, fleksibilnije oblike rada i druge potpore zaposlenicima roditeljima.

Dora Hanžeković, predsjednica uprave Odvjetničkog društva Hanžeković & Partneri.

Dora Hanžeković, predsjednica uprave Odvjetničkog društva Hanžeković & Partneri.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Martina Cvek

 Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, podsjetio je na prijedloge novih demografskih mjera. Među njima su Strategija demografske revitalizacije, povećanje roditeljskih naknada i Dječja kartica.

Budući da realni sektor nije mogao čekati institucionalne mjere, prije osam je godina počela dodjela standarda MAMFORCE. Ove su godine osnovni standard primili Končar - Elektroindustrija d.d., Gradska plinara Zagreb i Zagrebački holding. Napredni standard u kategoriji Grow dobile su A1, INA d.d. i Fiducia, a u kategoriji Change dobili su ga HEP d.d. te Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri. MAMFORCE standardi dodjeljuju se organizacijama koje se trude biti odgovorne prema obiteljskim potrebama zaposlenika.

 „Naše se odvjetničko društvo ponosi time da je iznimka od pravila u pogledu žena na vodećim položajima u odvjetništvu. Budući da u našem odvjetničkom društvu upravljačke i vodeće položaje zauzima više od 70 posto žena, godišnje ispitivanje sustava MAMFORCE pomaže nam u tome da potvrdimo ono što činimo dobro, te osvijestimo područja u kojima možemo biti još bolji”, rekla je Dora Hanžeković, predsjednica uprave Odvjetničkog društva Hanžeković & Partneri.

 Aida Marijan, direktorica pravnih poslova i zastupanja u Končar – Elektroindustriji, kazala je kako su se na uvođenje MAMFORCE standarda u društvu odlučili zbog velike zastupljenosti žena te važnosti njihove uloge u postizanju poslovnih ciljeva. Dodala je kako zbog toga u nadolazećem razdoblju očekuju pozitivne promjene u radnom okruženju čime će se društvo udaljiti od trenutačnih rodnih stereotipa.

Konferenciju Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo 2.0 organizirali su Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, MAMFORCE i Jutarnji list, a suorganizator je bila Hrvatska udruga poslodavaca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!