Dr. Propast

Crna ptica zlosutnica javila se još jednom: 'Sprema nam se kriza svih kriza. I ne čekajte treći svjetski rat, on je već počeo!'

20.12.2022 u 14:12

Bionic
Reading

Američki ekonomist Nouriel Roubini, poznat po nadimku Dr. Propast, još jednom je upozorio da svjetska ekonomija ide prema katastrofi. Roubini je međunarodnu slavu stekao kao jedan od rijetkih koji je predvidio financijsku krizu 2008. godine

'Mislim da se svijet stvarno kreće kao vlak na usporenoj snimci nesreće. Sve je više novih prijetnji koje prije nisu postojale i samo se gomilaju, a mi poduzimamo vrlo malo po tom pitanju', rekao je Roubini za Financial Times.

Ekonomist iranskih korijena već više od godinu dana upozorava na nadolazeću krizu svih kriza.

U svojoj novoj knjizi, 'MegaThreats: 10 opasnih trendova koji ugrožavaju našu budućnost i kako ih preživjeti', Roubini objašnjava kako nas kombinacija klimatskih izazova, sve žešćeg natjecanja između gospodarskih supersila i rastućeg globalnog duga vodi prema scenariju iz noćne more.

Izjavio je u studenom da nas čeka 'varijanta Velike depresije' ako kreatori politika ne poduzmu mjere za zaustavljanje megaprijetnji.

'Moglo bi doći do ozbiljnih financijskih i dužničkih kriza. Ovo neće biti kratka i plitka recesija, bit će duboka i dugotrajna', rekao je u nedjelju u intervjuu za Financial Times, u kojem je istaknuo dvije ključne prijetnje američkom i globalnom gospodarstvu.

Prvo je upozorio da bi rastuće napetosti između SAD-a i Kine mogle dovesti do novih trgovinskih ratova i deglobalizacije, pogoršavajući globalnu inflaciju. Roubini smatra da je treći svjetski rat zapravo već započeo u listopadu ove godine, kada je SAD blokirao prodaju čipova Kini.

  • +2
Nouriel Roubini Izvor: Profimedia / Autor: Valeriano DiDomenico / Avalon / Profimedia

On tvrdi da su ove geopolitičke napetosti povratak u normalu nakon 75 godina 'relativnog mira, napretka i prosperiteta'.

'Prije toga povijest čovječanstva bila je povijest gladi, ratova, bolesti i genocida. Posljednjih 75 godina su iznimka; one nisu pravilo', rekao je Roubini.

Također upozorava na činjenicu da su javni i privatni dugovi skočili u posljednja četiri desetljeća diljem svijeta kao dokaz da dolazi globalna recesija. Povećanjem kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija rastu troškovi duga, što bi moglo uzrokovati 'dužničku krizu', smatra on.

Ukupni javni i privatni dugovi iznosili su 235 trilijuna dolara 2021., ili otprilike 250 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda. Godine 1975. ukupni javni i privatni dugovi iznosili su samo 110 posto svjetskog bruto BDP-a.

Ekonomist Nouriel Roubini Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Tehnološki napredak - uključujući izume poput nuklearne fuzije - jedini su mogući spas za globalno gospodarstvo, smatra Roubini. Ali trebat će 15 do 20 godina da oni uopće pomognu, rekao je, a za 15 do 20 godina 'osuđeni smo na propast'.

Roubini je ponovio poziv ulagačima da izbjegavaju dionice i da se umjesto toga odluče za kratkoročne obveznice, plemenite metale poput zlata, pa čak i kupnju zemljišta kako bi prebrodili nadolazeću gospodarsku oluju.

Ali se na kraju, što rijetko čini, ogradio od svojih pesimističnih prognoza, izjavivši: 'Nitko ne može uvijek točno predvidjeti budućnost.'