nije bilo garancija

Norvežani jednostrano raskinuli ugovor o gradnji broda u Uljaniku

27.07.2018 u 17:32

Bionic
Reading

Uljanik je u petak putem Zagrebačke burze izvijestio da je norveški naručitelj jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda za polaganje kabela, a zbog nemogućnosti da Uljanik ishodi bankarske i činidbene garancije sukladno ugovoru.

"Zbog nemogućnosti Uljanika da ishodi bankarske i činidbene garancije sukladno odredbama iz ugovora o gradnji broda sklopljenog s kompanijom Nexans Subsea Operations AS iz Norveške, za jedan brod za polaganje kablova, kupac je jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda te ugovor više nije obvezujući za ugovorne strane", navode iz Uljanika.

Inače, riječ je o brodu za polaganje kablova za koji je Uljanik u kolovozu prošle godine potpisao ugovor s norveškom kompanijom Nexans Subsea Operations. Tada je bilo objavljeno kako je rok isporuke za taj brod 34 mjeseca od stupanja ugovora na snagu.

Prema podacima iz prošlogodišnje objave o potpisu ugovora, ukupna duljina broda trebala je iznositi 149,9 metara, širina 31 metar, a trebao je biti velike ugrađene snage sa sustavom dinamičkog pozicioniranja te imati okretni stol za smještaj kabela kapaciteta 10.000 tona.

Kako se neslužbeno doznaje, Uprava Uljanika danas je razgovarala s predstavnicima svih sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu i Radničkim vijećem Uljanik brodogradilišta, koji su upoznati s najnovijim aktualnostima glede programa restrukturiranja, kao i o ulozi države i strateškog partnera u tom procesu.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i jučer je izjavio da je plan restrukturiranja Uljanika poslan Europskoj komisiji na vrijeme te da se čeka odgovor Komisije glede analize samog programa restrukturiranja.

Inače, sredinom ovog tjedna je objavljeno i da je potencijalni strateški partner, tvrtka Kermas energija pozajmicom u iznosu od 12,4 milijuna eura pomogla pulskom da premosti probleme u financiranju novogradnje 500 odnosno usisnog jaružala za nizozemskog naručitelja.

  • +7
Uljanik, porinuće broda za polarna istraživanja Scenic Eclipse Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL