nema krize

Norveško gospodarstvo oporavilo se u trećem tromjesečju

17.11.2020 u 12:22

Bionic
Reading

Norveški bruto domaći proizvod (BDP) snažno je porastao u trećem tromjesečju, nakon duboke recesije koju je izazvala pandemija koronavirusa, pokazali su u utorak podaci Državnog ureda za statistiku (SSB). Kada se isključi sektor nafte i plina, gospodarstvo je u razdoblju od srpnja do rujna poraslo 5,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je prema revidiranim podacima pao 6,0 posto.

Izmijenjeni podatak za drugo tromjesečje i dalje pokazuje najveći pad otkada je statistički ured 1978. počeo objavljivati podatke. Statističari ističu da je razina aktivnosti još uvijek niža nego u pretpandemijskom razdoblju.

"U rujnu razina aktivnosti još je bila 2,7 posto niža nego u veljači", priopćio je SSB.

Vlada je u ožujku zatvorila širok spektar javnih i privatnih institucija, uvevši najopsežnija ograničenja od Drugog svjetskog rata. U kasno proljeće i početkom ljeta postupno ih je ublažila da bi ih krajem listopada ponovo zaoštrila zbog novog vala pandemije.

"Zbog ograničenja rast će usporiti u mjesecima koji su pred nama, a i nezaposlenost će malo porasti, ali nove dobre vijesti o cjepivima još ulijevaju nadu da će normalizacija gospodarstva biti brža nego što se mislilo", ističu u bilješci klijentima analitičari Nordea Marketsa.