BRAČNI PAR OBAMA

Njihovoj popularnosti nema kraja, a predviđanja koliko će zaraditi za života djeluju nestvarno!

13.01.2019 u 20:49

Bionic
Reading

Prihodi ostvareni od prodaje popularne, nedavno objavljene autobiografije supruge bivšeg američkog predsjednika u samo nekoliko tjedana dosegnuli su gotovo 70 milijuna dolara, a svojevremeno objavljena analiza jednog sveučilišta procijenila je potencijal da zarade supružnika Obama na čak 242,5 milijuna dolara. Proglašeni su najpopularnijim Amerikancima, a njihovoj slavi i bogatstvu nema kraja

Samo petnaest dana bilo je dovoljno da autobiografija Michelle Obama, supruge bivšeg američkog predsjednika Baracka, postane najprodavanija knjiga na američkom tržištu u cijeloj 2018. godini. Pod naslovom 'Becoming' (hrv. postati), knjiga je na tržište stigla sredinom studenog i u nekoliko tjedana do kraja godine sveukupno je prodana u čak 3,4 milijuna primjeraka, javljaju ovih dana američki mediji. Uz cijenu od dvadesetak dolara, po kojoj se u tvrdom uvezu zasad prodaje, nekadašnja prva dama Sjedinjenih Američkih Država njome je izdavačkoj kući Penguin Random House donijela bruto prihod od oko 68 milijuna dolara.

>>>Michelle i Barack Obama opet su najpopularniji Amerikanci

Mada je zarada Random Housea, nakon što se odbiju razni troškovi, manja od spomenutog iznosa, interes za knjigom garantira da će prihodi i dalje rasti, što znači da se isplatio rizik ovog izdavača. Niti dva mjeseca nakon što je Barack Obama početkom 2017. napustio Bijelu kuću objavljeno je da su Michelle i njen suprug s Random Houseom dogovorili čak 65 milijuna dolara vrijedan predujam za dvije knjige, po jednu od svakog.

  • +7
Michelle Obama na turneji s knjigom 'Becoming' Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Iznos je bio znatno viši od bilo kakvih tadašnjih nagađanja i jednako tako rekordan za nekog bivšeg američkog predsjednika ili njegovu suprugu. Prijašnji rekord držao je Bill Clinton s 15 milijuna dolara predujma dok je manje popularni George W. Bush, čija su se dva mandata ugnijezdila između Clintona i Obame, uspio dobiti tek upola manjih sedam milijuna dolara za svoje memoare.

Knjiga Michelle Obama svojevrsna je mješavina biografije i životnih savjeta te je dobila dobre kritike, a u njoj su otkriveni i neki dotad nepoznati detalji iz života Obaminih, iz razdoblja prije, tijekom i nakon boravka u Bijeloj kući. Tako je Michelle opisala poteškoće u braku s Barackom, obznanila je informaciju o spontanom pobačaju, kao i to da su njihove kćeri Malia i Sasha začete medicinski potpomognutom oplodnjom. Michelle, koja je bila izuzetno popularna kao prva dama SAD-a, u rangu s legendarnom Jackie Kennedy, u svojoj je knjizi našla mjesta i za kritiku sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

  • +13
Michelle i Barack Obama na jahti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uspješna prodaja knjige još je jednom aktualizirala pitanje bogatstva bivšeg američkog predsjednika Baracka i njegove supruge. Američka televizijska kuća CNN svojevremeno je utvrdila da su Obame, prije nego što su 2009. stigli u Bijelu kuću, imali zajedničku imovinu od oko 1,2 milijuna dolara. No magazin Forbes je prije dvije godine napravio drukčiji obračun. Oni tvrde da je nagli financijski uspon Obaminih počeo već kad je Barack izabran za senatora države Illinois 2005. godine (svaka američka savezna država bira dva senatora koji onda zajednički čine gornji dom američkog parlamenta u Washingtonu).

Forbes tako tvrdi da je već dolaskom u Washington Barack počeo vrlo dobro zarađivati i da je u četiri godine, dok nije izabran za predsjednika, od knjiga i još nekih sporednih prihoda obitelj uprihodila desetak milijuna dolara. U idućih osam godina stiglo je još toliko, zbog čega Forbes drži da su supružnici Obama od 2005. do kraja 2016. zaradili 20,5 milijuna dolara.

Nakon što je predsjedničku poziciju prepustio Donaldu Trumpu, Barack se s obitelji smjestio u impresivnoj kući u Washingtonu, a od tada s vremena na vrijeme stižu i vijesti o lukrativnim ugovorima. Uz već spomenuti dogovor za dvije knjige, prije nešto manje od godinu dana objavljeno je i da su Michelle i Barack osnovali tvrtku Higher Ground Productions te da su na taj način potpisali višegodišnji ugovor za serije i filmove s Netflixom, popularnim servisom za emitiranje videosadržaja preko interneta.

Supružnici Obama dosad su pokazali vrlo veliku suzdržanost po pitanju još jednog izvora velikih prihoda za bivše vodeće političare – držanja govora i predavanja. Poznato je da se za takve govore isplaćuju honorari od po nekoliko stotina tisuća dolara, a od takve je situacije zasad najviše profitirao Bill Clinton, nakon odlaska iz Bijele kuće vrlo popularan govornik na raznim skupovima.

  • +29
Michelle i Barack Obama Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Dosad objavljivane procjene neto imovine Obaminih uglavnom su se vrtjele oko brojke od 40 milijuna dolara iako će one vrlo vjerojatno biti korigirane prema gore. Može se pretpostavljati da će i buduća Barackova knjiga zaintrigirati čitatelje, posebno bude li se u njoj našla kritika sadašnjeg predsjednika s aspekta njegova prethodnika. Zarada od suradnje s Netflixom sigurno će još podebljati bankovne račune predsjedničke obitelji koja i dvije godine nakon odlaska iz Bijele kuće uživa solidnu popularnost.

Početkom siječnja 2017., sa završetkom Barackova mandata, Američko sveučilište u Washingtonu objavilo je svojevrstan pregled zarada bivših američkih predsjednika i u to uključilo svoje predviđanje o tome koliki je potencijal zarade za Michelle i Baracka Obamu tijekom njihova života. Brojka se zaustavila na vrlo impresivnih 242,5 milijuna dolara.

Velik dio te procjene bazirao se na prihodima od knjiga i govora, odnosno predavanja. Po pitanju predavanja Obame zasad ne ispunjavaju te procjene, no uspjeh Michelline knjige je, čini se, bolji od očekivanja, što bi moglo donekle nadoknaditi druge propuštene potencijalne prihode. Ne pođe li nešto krivo, Obame imaju osiguran lagodan život i nakon odlaska s pozicije najmoćnijeg bračnog para svijeta. Požele li to, mogu svoje dane posvetiti mirnom čitanju i pisanju knjiga. I usput dalje zarađivati.

  • +6
Michelle Obama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia