koronakriza

Njemačko gospodarstvo pretrpjelo veliku štetu od početka pandemije, ekonomiste brine da su se neke stvari nepovratno promijenile

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 23.01.2022 12:26
  • Objavljeno 23.01.2022 u 12:26
tportal

Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Njemačko gospodarstvo je od početka pandemije pretrpjelo ogromnu štetu, priopćio je Institut njemačkog gospodarstva (IW) iz Kölna u nedjelju

"Od početka pandemije njemačko gospodarstvo je izgubilo 350 milijardi eura dodane vrijednosti, najvećim dijelom zbog drastično smanjene privatne potrošnje", stoji u izvješću IW-a a kako prenose njemački mediji.

Kako se nadalje navodi o prognozi, čak i ako BDP krajem 2022. dosegne pretpandemijsku razinu, ostaje "ogromna razlika" u usporedbi s pretpostavkom da do pandemije nikada nije došlo.

"Praznina nastala smanjivanjem dodane vrijednosti i prihoda će se popuniti tek ako u nadolazećim godinama budemo svjedočili snažnom gospodarskom rastu", stoji u izvješću IW-a.

No kako Njemačka novinska agencija dpa saznaje iz vladinih izvora, nova vlada za tekuću godinu računa s gospodarskim rastom od svega 3,6 posto. Prethodna vlada je još u rujnu polazila od stope gospodarskog rasta od 4,1 posto za 2022.

Godine 2021. je zabilježen gospodarski rast od 2,7 posto nakon što je 2020. smanjen za 4,6 posto.

Prema proračunima IW-a u posljednje dvije godine pandemija je zbog mjera zatvaranja i poteškoća prilikom isporuka robe, prouzročila smanjenu privatnu potrošnju od 270 milijardi eura.

Ekonomisti s IW-a kod potrošača primjećuju i "promjenu ponašanja".

  • +2

Koronavirus u Njemačkoj

Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

"Građani su se iz straha od zaraze ustručavali od odlaska u kina i restorane čak i kada je to ponovno bilo moguće. Novac je umjesto toga završavao na štednji", kaže autor analize IW-a Michael Grömling.

Tzv. Gospodarski mudraci, gremij predstavnika vodećih njemačkih ekonomskih instituta, procjenjuju da bi nakon normalizacije situacije s protokom roba moglo doći do naglog oslobađanja zastoja u investicijama i potrošnji što bi moglo pozitivno djelovati na brzi oporavak gospodarstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!