cybertrading portali

Njemačke bande godišnje od naivaca izmuzu milijarde eura. Evo kako operiraju

25.05.2023 u 19:54

Bionic
Reading

Milijarde eura - toliko su online prevaranti preko portala u Njemačkoj uspjeli izvući iz džepova naivnih građana. Organizirane su to skupine od po nekoliko stotina članova, u kojima svatko ima svoju ulogu, a bivši član jedne od njih opisao je kako operiraju

Cybertrading portali – lažni online portali za burzovna ulaganja - naivne građane u Njemačkoj željne brze zarade oštetili su za milijarde eura. Proces je jednostavan.

Nazovete na njihov broj i javlja vam se financijski stručnjak koji vas spaja s lažnim mešetarom, a kojem onda uplatite određenu svotu, misleći da ulažete u isplative dionice.

Bivši 'agent' prevarantske stranice TradeInvest90, koja je od njemačkih građana otuđila 115 milijuna eura, u ekskluzivnom razgovoru za njemački Tagesschau otkrio je na koji je način djelovala njegova banda prevaranata.

Mladić u 20-ima, koji je htio ostati anoniman, bio je zadužen za njihov 'pozivni centar'. Predstavljao se kao financijski stručnjak, a glavni zadatak bio mu je uvjeriti ulagače da uplate što veći iznos.

Dan je započinjao pijući Jäger ili povlačeći nekoliko crta kokaina jer je u tom poslu, kaže, nedopustivo biti loše volje. Žrtve su vrebali online oglasima poput 'TradeInvest90 može pretvoriti 250 eura u nekoliko tisuća u roku od četiri tjedna'.

Nakon što obavite razgovor s 'financijskim stručnjakom', on vas spaja s 'financijskim posrednikom' – drugim članom bande kojem je zadatak zadobiti vaše povjerenje.

Obično im je to uspijevalo tako što su vrlo brzo u razgovoru dijelili detalje iz privatnog života – supruga u bolnici, tek rođeno dijete i slično – i s malo takvih komunikacijskih vještina ubrzo bi stigla uplata od nekoliko tisuća eura.

Od milijuna ukradenih od građana banda je kupila stanove, skupe automobile i različite luksuzne predmete. 'Morate nekako motivirati zaposlenike', rekao je ovaj mladić s Kosova za Tagesschau, a o takvim mjesečnim prihodima na Kosovu može samo sanjati.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Neke žrtve prokockale su cijelu ušteđevinu, neki pak novac od životnog osiguranja.

Najveća pojedinačna šteta iznosila je 5,5 milijuna eura. Policija njemačkog grada Saarbrückena nakon mukotrpne i dugotrajne istrage na koncu je uspjela ovim prevarantima stati na kraj, no samo su dvojica od njih 400 završila u zatvoru.

Šef 'pozivnog centra' nepravomoćno je osuđen na 12 godina zatvora zbog višestrukih prevara, a glavni šef bande, Nijemac, preminuo je u zatvoru 2020. od predoziranja drogom. Kosovo s druge strane ne izručuje svoje građane, stoga mladić koji je radio u pozivnom centru sada živi ondje kao slobodan i bogat čovjek.