NULTA KAMATA

Njemačka prvi put izdala obveznice uz negativan prinos

13.07.2016 u 16:54

Bionic
Reading

Njemačka je u srijedu prvi puta izdala 10-godišnje državne obveznice uz negativan prinos, objavila je u srijedu središnja banka Bundesbank

Njemačka je prodala ukupno četiri milijarde eura duga uz kuponsku kamatu od nula posto i prosječan prinos od minus 0,05 posto, priopćili su iz Bundesbanka.

Desetogodišnja njemačka državna obveznica referentni je dužnički papir na tržištu i spada među najsigurnija ulaganja, podsjeća AFP.

Potaknuti strahovanjima od posljedica britanske referendumske odluke o napuštanju Europske unije i bojaznima za gospodarstvo, ulagači su danas prvi puta prihvatili negativni prinos u prvom izdanju obveznice, signaliziravši da ga smatraju razumnom cijenom za privilegij da u vlasništvu drže vrlo solidne njemačke dužničke papire.

Prihvaćanjem negativnog prinosa kupci duga de facto se odriču povrata na ulaganja, ali im se to čini prihvatljivo s obzirom na zaštitu od nesigurnosti povezane s padom cijena dionica i nestabilnim cijenama roba i valuta.

Na sekundarnom tržištu njemačkim se obveznicama već tri tjedna trguje uz negativan prinos, koji je prošlog tjedna kliznuo na rekordno niskih oko minus 0,2 posto.

Njemačka je tako postala druga članica skupine najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7 koja je izdala 10-godišnje obveznice uz negativan prinos. Prethodno je to pošlo za rukom Japanu, i to u ožujku ove godine, primjećuje Reuters.

Njemačka je tek jedna od tri zemlje članice eurozone i jedna od šest zemalja u Europskoj uniji čiji su dugovi odnosno državne obveznice ocijenjeni najvišom ocjenom, 'trostrukim A'.