radikalni potez

Njemačka preuzela Gazprom Germaniju

06.04.2022 u 17:42

Bionic
Reading

Njemačka je oduzela ruskom Gazpromu upravljanje nad tvrtkom Gazprom Germania. Taj radikalan potez trebao bi osigurati opskrbu plinom

Njemačka Savezna agencija za mreže (Bundesnetzagentur) u ponedjeljak je preuzela upravljanje nad Gazprom Germanijom i praktički će ubuduće djelovati kao vlasnik te firme koja je do sada pripadala ruskom energetskom divu Gazpromu. To je naložio njemački ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck, a potez je ocijenjen kao radikalna mjera s ciljem osiguranja osiguravanja dostave plina u Njemačkoj, piše Deutsche Welle (DW).

'Svjesni smo odgovornosti za pouzdanu opskrbu plinom koja dolazi s ovim pothvatom. Naš cilj je da se Gazprom Germania vodi u interesu Njemačke i Europe', rekao je predsjednik Agencije Klaus Müller za javni servis ARD.

Gazprom je do sada podmirivao oko 40 posto njemačkih potreba za plinom i preko svoje firme kćeri s preko 1.500 zaposlenih bio daleko najveći isporučitelj tog energenta.

U kompliciranoj poslovnoj konstrukciji, Gazprom Germania preko firmi u svom vlasništvu kontrolira i skladišta plina u Njemačkoj i Austriji s kapacitetom od šest milijardi kubičnih metara. Najveće je skladište u Rehdenu, u Donjoj Saskoj, na dubini od dva kilometara i površine od oko 910 nogometnih igrališta.

Gazprom Germania preko jedne druge svoje firme trguje plinom s njemačkim lokalnim samoupravama, a preko treće transportira plin. Također, ova firma ima ugovore o uvozu sa sestrinskom firmom Gazprom Export. Sve to će sada biti u rukama Njemačke državne agencije.

Ministar gospodarstva Habeck je odluku o preuzimanju Gazprom Germanije obrazložio priopćenjem Gazproma od petka (1.4.) u kojem se iznenađujuće navodi da se koncern povlači iz vlasništva svoje firme kćeri u Njemačkoj.

Kako prenosi Der Spiegel, u Moskvi su za upravljanje Gazprom Germanijom smislili čudnovatu konstrukciju. Firma Gazprom Export Business Services, koja je do sada upravljala Germanijom, prodala je krajem ožujka za sto rubalja (otprilike jedan euro) 0,1 posto vlasništva dioničkom društvu Palmari i predala mu 100%-tno upravljanje firmom.

Palmari je nepoznat javnosti, ima jedan jedini ured na rubu Moskve. Posljednjeg dana ožujka je, prema privrednom registru, poslovođa Palmarija postao izvjesni Dimitrij Z. koji se bavio trgovinom automobilima i radio kao DJ u noćnim klubovima. Prema Der Spiegelu, taj čovjek je samo fasada, dok bi konce povlačili drugi.

Gazprom je u međuvremenu zatražio od Njemačke da promijeni ime i logo Gazproma Germania, kako se firma više ne bi dovodila u vezu s koncernom. Gazprom je također priopćio da će povući čitav menadžment iz njemačke podružnice.