alternativna rješenja

Ništa od zelene tranzicije: Njemačka štedi plin i okreće se ugljenu nakon što su Rusi prepolovili isporuke plina kroz Sjeverni tok

20.06.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Zbog sve lošije situacije na tržištu plina Njemačka će morati ograničiti korištenje prirodnog plina za proizvodnju električne energije i sagorijevati više ugljena u 'prijelaznom razdoblju'

Ministar gospodarstva Robert Habeck upozorio je u nedjelju da će situacija ove zime doista biti tijesna, stoga su krenuli s mjerama opreza i alternativnim rješenjima kojima će nastojati kompenzirati smanjenje isporuka ruskog plina. Najavio je ponovno paljenje i češće korištenje termoelektrana na ugljen.

'U ovoj situaciji gotovo je neophodno smanjiti potrošnju plina. Moramo i učinit ćemo sve što možemo kako bismo uskladištili što više plina ovo ljeto i jesen. Spremnici plina moraju biti puni do zime. To je prioritet', rekao je Habeck.

Te izjave došle su nakon što je ruski energetski div Gazprom prošli tjedan smanjio isporuku plina sa 167 na 100 milijuna prostornih metara dnevno preko plinovoda Sjeverni tok 1. Prepolovili su isporuke Njemačkoj, državi koja gotovo pa ovisi o ruskom plinu, a za što su okrivili njemački Siemens koji im, kako tvrde u Gazpromu, nije vratio turbinu koju su iz Rusije slali na redovno održavanje.

Habeck je odbacio optužbe zbog Siemensa, nazvavši ih politički motiviranima i izgovorenima samo kako bi Rusi uznemirili taj dio Europe i povećali cijene plina. Još nije poznato kada i hoće li se isporuka plina preko Sjevernog toka 1 vratiti na normalne razine.

Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller rekao je u četvrtak da će Rusija igrati 'po vlastitim pravilima'. 'Naš proizvod, naša pravila. Ne igramo po pravilima koja nismo stvorili', rekao je Miller tijekom panel sesije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, prenosi The Moscow Times. Italija, Austrija i Slovačka također su izvijestile o smanjenju ponude iz Rusije.

Popunjavanje podzemnih skladišta

Kreatori politike u Europi trenutačno se bore s popunjavanjem podzemnih skladišta prirodnim plinom kako bi kućanstvima osigurali dovoljno goriva za grijanje prije povratka hladnih dana.

EU, koji prima otprilike 40 posto svog plina putem ruskog plinovoda, pokušava što prije smanjiti ovisnost o ruskom plinu i nafti, kao odgovor na višemjesečni napad Rusije na Ukrajinu.

'Napeta situacija i visoke cijene izravna su posljedica Putinova rata protiv Ukrajine. Nema greške. Štoviše, očito je Putinova strategija da nas uznemiri, povisi cijene i da nas podijeli. Nećemo to dopustiti. Branimo se odlučno, precizno i promišljeno', rekao je Habeck.

Njemačka skladišta trenutno imaju oko 56 posto kapaciteta, što je iznad razine skladišta u istom razdoblju prošle godine.

'Količine koje nedostaju još se mogu nadomjestiti, a spremnici plina se i dalje pune, doduše po visokim cijenama. Sigurnost opskrbe trenutno je zajamčena, ali situacija je ozbiljna', dodao je.