poziva se na smanjenje potrošnje

Nijemci u sve većoj panici: Proglasi su 'fazu uzbune' zbog mogućih nestašica plina

23.06.2022 u 10:58

Bionic
Reading

Njemačka je objavila da prelazi na takozvanu 'fazu uzbune' zbog mogućih nestašica plina, budući da smanjenje opskrbe iz Rusije pojačava strah od nedostatka tog važnog energenta

Ministar gospodarstva Robert Habeck najavio je u četvrtak da će Njemačka prijeći na drugi stupanj svog plana od tri faze. Faza uzbune znači kako najveće europsko gospodarstvo sada vidi vrlo visok rizik od dugoročne nestašice plinom.

Za sad to još uvijek ne znači državnu intervenciju koja će se aktivirati u slučaju proglašenja treće faze, odnosno kada Vlada ocijeni da tržišni mehanizmi više ne vrijede.

'Imamo poremećaj u opskrbi plinom u Njemačkoj. Plin je sada rijetka roba. Zbog toga je potrebno podignuti razinu upozorenja', rekao je Habeck u Berlinu.

  • +4
Plaćanje plina u rubljima Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Istaknuo je da iako je sigurnost opskrbe još uvijek zajamčena, ali kako bi zimu dočekali punih skladišta sada se mora smanjiti potrošnja. 'Trenutna situacija ne bi nas trebala uljuljkati u lažnom osjećaju sigurnosti', poručio je Habeck.

Njemačka je 30. ožujka objavila prvi stupanj pripravnosti za moguću krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju budući da je Rusija nagovijestila obustavu isporuka ako se plin ne bude plaćao u rubljima.