VIDOŠEVIĆ U STRAHU:

'Nijemci, pomozite, čeka nas veliki šok!'

12.03.2013 u 12:52

Bionic
Reading

Uklonite administrativne barijere, fleksibilizirajte radno zakonodavstvo, uredite socijalni i upravni sustav, iskorijenite korupciju i njemački kapital će doći, poručio je danas hrvatskoj Vladi njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Philipp Rösler

Gostujući na Hrvatsko-njemačkom poslovnom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Rösler je istaknuo kako Hrvatska da bi iskoristila ulazak u Europsku uniju mora hitno poboljšati svoju konkurentnost.

'Za čitavu EU bit će dan sreće kad Hrvatska 1. srpnja postane punopravna članica. Europi trebaju dobre i pozitivne vijesti', rekao je Rösler.

Kao našu veliku prednost istaknuo je odličan geostrateški položaj od kojeg, smatra, korist može imati čitava Europa.

Predsjednik HGK-a Nadan Vidošević naglasio je kako Hrvatska Bruxellesu donosi bogat miraz. Jadransku obalu koja čini sedam posto Mediterana, najbrži put prema tržištima Azije i Oceanije i veliko kulturno-povijesno nasljeđe.

Pozvao je njemačke trgovačke maloprodajne lance da priteknu u pomoć hrvatskoj prehrambenoj industriji koju čeka 'veliki šok' zbog izlaska iz Cefte čije su članice trenutačno nama najvažniji trgovinski partner.

'Bojim se velikog potresa čak i socijalnih problema, jer o prehrambenoj industriji ovise mnogi ruralni krajevi Hrvatske', rekao je Vidošević.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ustvrdio je kako našu državu i gospodarstvo čeka 'nova tranzicija' zbog ulaska u EU. Ako želi iskoristiti sve pogodnosti punopravnog članstva, Hrvatska mora pronaći odgovor 'što želi biti za deset ili 15 godina, u čemu možemo biti konkurentni', rekao je Vrdoljak.

Ministar očekuje kako će 2013. biti godina rasta za hrvatsko gospodarstvo čemu će u velikoj mjeri doprinijeti i ulazak u EU. Hrvatska može sama reformirati administraciju i sustav obrazovanja ali trebat će joj pomoć njezinih prijatelja u dizanju konkurentnosti kroz ulaganje u inovacije i nove tehnologije, ocijenio je Vrdoljak.

'Dosadašnja suradnja s Njemačkom nije bila dovoljna i ona se mora poboljšati. Kad uredimo zemlju, njemački kapital će doći', siguran je ministar.

Od konkretnih projekata, Vrdoljak je otkrio kako postoji mogućnost da se udruže Končar i njemački Siemens i zajednički izađu na na natječaj Hrvatskih željeznica za nove vlakove. U posao bi se mogla uključiti i Đuro Đaković Montaža koja je u vlasništvu njemačke tvrtke Bilfinger.