TURISTIČKA ŽETVA

Nijemci i Nizozemci pobjednici sezone

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 07.08.2012 14:29
  • Objavljeno 07.08.2012 u 12:44
veljko ostojić

veljko ostojić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Ministar turizma Veljko Ostojić predstavio je prve podatke turističkih zajednica o prometu za sedam mjeseci, prema kojima je od siječnja do srpnja ostvareno 3,84 posto više turističkih dolazaka i 5,38 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani

Ostojić je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, naglašavajući da su oni posebno vrijedni ako se zna da je prošla godina bila najbolja u povijesti hrvatskog turizma. Također, istaknuo je činjenicu da među sedam konkurentskih mediteranskih destinacija jedno Hrvatska i Španjolska bilježe pozitivne turističke trendove. 'Dominantni razlozi za to da je Hrvatska bolja od konkurencije su kvalitetna priprema sezone, zadovoljstvo gostiju i kvalitetne promotivne aktivnosti', ocijenio je Ostojić.

Od ukupno 6,66 milijuna dolazaka, 5,88 milijuna odnosi se na strane turiste, a domaćih je turista evidentirano svega 850 tisuća. Dok su dolasci stranih turista porasli za 5,1 posto, dolasci domaćih turista podbacili su za 3,9 posto. 'To je realni odraz trenutne gospodarske situacije u Hrvatskoj i kupovne moći stanovništva', komentirao je ministar Ostojić.

Promatrano po regijama, najveći porast dolazaka bilježe Dubrovačko-neretvanska županija (+9 posto) i Ličko-senjska županija (+8 posto), a prema noćenjima značajan porast (+10 posto) ostvario je Grad Zagreb


Podaci o dolascima turista s glavnih emitivnih tržišta pokazuju različite trendove. Daleko najveći rast dolazaka i noćenja bilježe Nijemci i Nizozemci. U prvih sedam mjeseci Hrvatsku je posjetilo 13 posto više Nijemaca i 21 posto više Nizozemaca. 'Njemačka je pobjednik dosadašnjeg dijela turističke sezone. To je rezultat svih naših aktivnosti na tom važnom emitivnom tržištu', komentirao je ministar Ostojić.

Pozitivni trendovi bilježe se i s većine ostalih emitivnih tržišta. U prvih sedam mjeseci Hrvatsku je posjetilo sedam posto više Rusa, pet posto više Poljaka i četiri posto više Austrijanaca. Ohrabruju i podaci o dolascima turista iz udaljenijih destinacija, među kojima prednjače zemlje BRIC-a. Tako su zemlje s najvećim porastom noćenja Indija (+115 posto), Kina (+64 posto), Brazil (+38 posto) i Japan (+35 posto).

Uz domaće turiste, najviše su podbacili Talijani i Mađari. Iz Italije je broj dolazaka smanjen za devet posto, a iz Mađarske za osam posto. 'Te brojke povezane su s gospodarskom situacijom u tim zemljama. Preko 55 posto Talijana neće ići na godišnji odmor. Stoga je realno za očekivati da će ih doći manje, da će boraviti kraće i da će trošiti manje', komentirao je ministar Ostojić.

Što se tiče financijskih učinaka, oni još nisu dostupni, ali je ministar ponovio očekivanja da će u cijeloj sezoni prihodi rasti za tri do pet posto

Hrvatska turistički najbolja na Mediteranu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi