U TOVARNIKU PRVI U NIZU

Nijemac ulaže 150 milijuna eura u solarne parkove

29.03.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Hrvatsko-njemačka tvrtka Cro Solar 100, koja se bavi montažom i umrežavanjem solarnih parkova, namjerava na području Tovarnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na oko 10 hektara općinskog zemljišta, izgraditi prvi u nizu solarnih parkova u Hrvatskoj

'Namjera naše tvrtke je ulaganje u 10-20 solarnih parkova širom Hrvatske, u čiju izgradnju u narednih pet godina planiramo uložiti oko 150 milijuna eura', najavljuje suvlasnik tvrtke i glavni investitor Gerd Vogt.

Jedna od prvih investicija u Hrvatskoj je ulaganje u solarni park površine deset hektara u Poslovnoj zoni u Tovarniku.

'Solarne parkove slične ovom koji planiramo u Tovarniku i u drugim područjima Hrvatske, izgradili smo u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji i Luksemburgu', kazao je Vogt.

Hrvatska se obvezala da će do 2025. proizvoditi 25 posto energije iz obnovljivih izvora i zbog toga potiče i sufinancira ovakve projekte.

'Dobili smo obećanje od državne administracije kako će nam omogućiti što prije ishođenje svih dozvola pa računamo da ćemo za šest-sedam mjeseci dobiti sve papire i gradnja bi mogla početi na jesen, u listopadu', kazao je Antun Ivanković, menadžer Cro Solara, najavljujući posao za stotinu ljudi.

Načelnik općine Tovarnik Jakob Asić pozdravlja ovaj projekt jer će zaposliti ljude, a i Općina će imati koristi kroz naknadu poput rudne rente za bušotine nafte i plina.