DOMAĆI EKONOMISTI O SINNU

Nijemac dobro govori, samo tko će to provesti!?

03.03.2015 u 07:03

Bionic
Reading

Domaći ekonomisti slažu se s većinom onoga što je posljednja dva dana hrvatskoj javnosti poručio Hans-Werner Sinn, predsjednik cijenjenog bavarskog instituta IFO, kojeg je HDZ angažirao da im izradi gospodarsku strategiju. Ono što muči naše ekonomiste je pitanje – tko će to provesti?

Sinn je savjetovao bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera. Njegova vlada je 2005. pokrenula snažne strukturne reforme na području tržišta rada i socijalnog sustava, zbog čega je Schröder iste te godine izgubio izbore.

Ali upravo zbog tih reformi, čiji su se prvi rezultati vidjeli nakon pet godina, Njemačka je danas najzdravije europsko gospodarstvo.


Imaju li čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko i njegovi ljudi hrabrosti, odlučnosti i znanja napraviti isto u slučaju da na skorim izborima osvoje vlast?

Bivša HDZ-ova ministrica financija, a današnja stranačka disidentica, Martina Dalić u to ne vjeruje.

'Sinn ističe reforme kao temeljnu potrebu hrvatske ekonomije. I to je, slikovito ću se izraziti, muzika za moje uši. Međutim, pitanje je tko to u rukovodstvu HDZ-a iskreno vjeruje i tko je spreman i sposoban to provesti. Jer stvaranje političke percepcije je jedno, a provedba je sasvim drugo. Hrvatskoj je potrebno jasno političko jamstvo da će se reforme provesti, ali bojim se da mi toga nemamo. Ta jamstva nismo dobili ni na jučerašnjoj konferenciji HDZ-a', misli Dalić.

Njemački ekonomist promotor je ordoliberalnog ekonomskog modela, odnosno zagovornik je jake države koja određuje striktna pravila za privatnu tržišnu utakmicu s tim da sama u njoj ne participira.

Ekonomisti Vuk Vuković i Drago Jakovčević, inače ljuti protivnici kad se radi o rješavanju problema franka, slažu se u načelu s ordoliberalnim konceptom.

'Sinn govori OK stvari. Ali Hrvatskoj će trebati jedno desetljeće ili dva s obzirom na sadašnje stanje naših institucija za jedan takav model. Sinn zagovara daljnju fleksibilizaciju tržišta rada, ali to u hrvatskim uvjetima neće dovesti do ničeg spektakularnog zato što nisu stvoreni uvjeti za novo zapošljavanje. Privatni sektor je u problemima i njemu prvom treba pomoći', ističe Vuković dodajući kako Njemačka ima totalno drugačije institucionalno okruženje od Hrvatske.

Sinnove tvrdnje da je euroizacija veliki Hrvatski promašaj, jer je onemogućila da neke probleme riješimo devalvacijom (slabljenje) kune, i da se opasno previše oslanjati na fondove EU-a, za Jakovčevića su točne.

'Sve to stoji, ali nismo čuli ono najvažnije. Kako riješiti rak ranu domaće ekonomije? Broj zaposlenih pada mnogo brže nego se smanjuje nezaposlenost', naglašava Jakovčević.

Na to, kao i na ostala pitanja odgovor bismo trebali dobiti za dva mjeseca, kada je najavljeno da će Sinn i njegov institut završiti HDZ-ovu gospodarsku strategiju.