IZLAZAK IZ KRIZE

Nexe Grupa pokrenula proizvodnju u Doboju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.07.2011 14:05
  • Objavljeno 14.07.2011 u 13:56
ivan ergović

ivan ergović

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nexe Grupa ovaj je tjedan pokrenula proizvodnju u tvrtki Nexe kamen d.o.o. Doboj koja će dodatno ojačati poziciju domaće kompanije na tržištu građevinskog materijala u BiH. Za najvećeg hrvatskog proizvođača građevinskog materijala ova je godina znatno bolja od prošle, o čemu svjedoči rast prihoda od 18 posto i dvostruko veća operativna dobit

Nexe kamen posjeduje koncesiju za eksploataciju vapnenca iz ležišta Lipac kod Doboja na rok od 24 godine, a s postojećom opremom tvrtke godišnji kapacitet proizvodnje je 110.000 m3 kamenih materijala svih vrsta.

'Nexe grupa nije stala s investicijama ni u kriznim godinama, a to nam je omogućilo dobro planiranje i izborena snažna pozicija na regionalnim tržištima. Nakon što smo u svibnju u rad pustili novu tvornicu betona i separacije Ostružnica u Beogradu vrijednu 1,5 milijuna eura, sada pokrećemo proizvodnju i na kvalitetnom kopu Lipac kod Doboja koja će dodatno povećati naše kapacitete u proizvodnji građevinskog kamena i betona', rekao je Ivan Ergović, predsjednik uprave Nexe Grupe.

Nova tvrtka trenutno raspolaže mobilnim drobiličnim postrojenjem, mobilnom separacijom, utovarivačem i bagerom, a nakon što je dobila odobrenje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske za početak eksploatacije, Nexe planira investirati i u postavljanje kolske vage te u stavljanje u funkciju otpreme materijala željeznicom.

Nexe kamen Doboj će imati ukupno sedam zaposlenih na ovom kopu, a tvrtka organizacijski posluje u sastavu Divizije za cement, beton, vapno i agregat.

U prvih pet mjeseci prihodi od prodaje Nexe Grupe porasli su za 18 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, s lanjskih 414 milijuna kuna na ovogodišnjih 488 milijuna kuna. U isto vrijeme, profitabilnost Grupe mjerena pomoću dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 55,5 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju EBITDA iznosila 25,4 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi