MEGA INVESTICIJA

Nerežišće postaje oaza medicinskog turizma

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.01.2013 16:02
  • Objavljeno 16.01.2013 u 16:02
wellness masaža monte mulini

wellness masaža monte mulini

Izvor: Promo fotografije / Autor: www.montemulinihotel.com

Projekt izgradnje medicinsko-turističkog kompleksa Medis Brachia na Braču investicija je vrijedna 275 milijuna eura. Ako se u kompleksu izgradi i klinika za tumore s izvorom ionskih čestica, vrijednost investicije bit će povećana za još 200 milijuna eura

Prošlog je petka u Bečkom Novom Mjestu hrvatska delegacija nazočila svečanoj primopredaji postrojenja za ubrzavanje čestica i tzv. ionskog izvora, najvažnijih sastavnica austrijskog medicinsko – istraživačkog centra za liječenje tumora MedAustron.

Postrojenje je županu Donje Austrije, dr. Erwinu Pröllu predao generalni direktor istraživačkog centra CERN (glavni konzultant projekta) u Švicarskoj, prof. dr. Rolf- Dieter Heuer u prisutnosti austrijskog ministra znanosti i istraživanja prof. dr. Karlheinz Töchterlea. Važnost ovog događaja za Austriju je velika, jer u svijetu postoje ili se grade samo četiri ovakva centra. Naime, revolucionarna metoda liječenja - ionska terapija pokazala se vrlo efikasnom u liječenju pacijenata s izrazito teškim oblicima tumorskih oboljenja.

Gostovanje hrvatske delegacije, detaljan obilazak postrojenja te upoznavanje s vodećim osobama projekta i predstavnicima austrijske vlasti dogodilo se posredstvom Medis Investments iz Splita, tvrtke pod upravljanjem Verica Trusta AG, švicarske investicijske kompanije. U delegaciji, koju je okupio načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević, bili su visoki predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja, Instituta Ruđer Bošković, te Splitsko-dalmatinske županije.

Posjet hrvatske delegacije MedAustronu organiziran je s ciljem detaljnog upoznavanja s elementima projekta te s izazovima koje bi provedba ovakvog projekta u Hrvatskoj stavila pred državu i lokalnu samoupravu, kao i pred znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj.

Projekt izgradnje medicinsko – turističkog kompleksa Medis Brachia u Općini Nerežišća na otoku Braču u fazi je izrade idejnih projekata te izračuna obuhvata krupnih infrastrukturnih zahvata koji se ne mogu realizirati bez uske suradnje s nadležnim ministarstvima i javnim poduzećima. Medis Investments želi povećati investiciju u projekt te u 'Medis Brachia' medicinsko-turistički kompleks ukomponirati i centar za liječenje tumora ionskom terapijom poput onoga u austrijskom Bečkom Novom Mjestu.

Izgradnjom 'Medis Brachia' centra te klinike za liječenje tumora, benefiti za Hrvatsku, regiju i lokalnu zajednicu bili bi višestruki.

'Povećala bi se sigurnost investicije, značajno bi se povećali porezni prihodi lokalne samouprave i državnog proračuna, otvorio bi se veliki broj novih radnih mjesta, ali i prostor za znanstveno-istraživački rad u ovom području. Sve navedeno rezultiralo bi ravnomjernim regionalnim razvojem, a Hrvatska bi se u turizmu pozicionirala kao cjelogodišnja turistička destinacija i ušla u elitni klub zemalja koje imaju ovakve centre za liječenje tumora ionskom terapijom - Japan, Njemačka, Italija i Austrija', izjavio je načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević.

Projekt Medis Brachia investicija je vrijedna 275 milijuna eura, a medicinsko – turistički kompleks na Braču bio bi izgrađen po uzoru na švicarsko poznato lječilište Bad Ragaz. Ako se u kompleksu izgradi i klinika za tumore s izvorom ionskih čestica vrijednost investicije bit će povećana za još 200 milijuna eura

'Područje za izgradnju ovog medicinsko-turističkog kompleksa u općini Nerežišča je idealna lokacija radi klimatskih uvjeta, ekološki očuvane prirode i dobre prometne povezanosti otoka i same lokacije. Investitor je već riješio imovinsko-pravne odnose i osigurao sredstva za prostorno plansku dokumentaciju do razine urbanističkog plana uređenja. Izmjene i dopune Županijskog plana su pri kraju, zatim započinjemo s izradom prostorno-planske dokumentacije Općine Nerežišća. Razvoj projekta ove vrste i veličine podrazumijeva nadležnost više ministarstava, za što je potrebna kvalitetna koordinacija. Pozdravljamo spremnost za pomoć koju smo već dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, te je očekujemo i u nastavku razvoja projekta', nastavlja Kuščević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!