UPRAVA NE ODUSTAJE

'Nema veze što kaže HZZO, idemo dalje s otkazima'

10.05.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Unatoč tome što je HZZO utvrdio da su bolovanja u Croatia Airlinesu bila medicinski opravdana, Uprava aviokompanije ne odustaje od najavljenih otkaza

Član Uprave Croatia Airlinesa Zlatko Širac rekao je da su dobili izvještaj HZZO-a o provedenoj kontroli bolovanja. Obrađeno je 49 ljudi, a za njih 48 utvrđeno je da su bolovanja bila medicinski opravdana, dok jedna osoba bolovanje nije ni otvorila

'Ne, to ne mijenja našu odluku u pogledu pokretanja postupka jer otkaze nismo ni pokretali zbog razloga bolovanja nego zbog zlouporabe instituta bolovanja u cilju organiziranja nezakonite industrijske akcije', naglašava Širac.

Širac otkriva da su bolovanja bila zbog boli u leđima, glavobolje, zubobolje, viroze, a neki su čak prijavili samo 'određeni medicinski problem'.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga nije htio govoriti o nalazu, ali je objasnio.

'Opravdanost dugotrajnih bolovanja se relativno lako može utvrditi, ali kod kratkotrajnih je vrlo teško utvrditi govorili li pacijent baš istinu ili ne govori isitinu', kaže ravnatelj HZZO-a.


Širac je demantirao u medijima objavljenu infomraciju da je pravna služba upozorila Upravu da su otkazi nezakoniti. To je, kaže, izvučeno iz konteksta

'Rezime je da trebamo ići u taj postupak jer su postojale sve pretpostavke da Sindikat kabinskog osoblja potpuno legalno organizira štrajk', zaključio je Širac.

Predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Tanja Mirić za tportal.hr je izjavila kako se radi o 'osvetnički pohod uprave' na stalno zaposlene radnike koji su u CA 10 i više godina.

'Mislila sam da me ništa ne može iznenaditi od ove uprave, ali sam se prevarila. Ovo nismo očekivali. To je toliko nisko da smo još u šoku. Sad su dokazali da nas vide kao potrošnu robu. Druge kompanije su ponosne na svoje kabinsko osoblje, a naša uprava sve radi da bi nas svela na niske grane', ogorčena je Mirić.

Još jednom je odbacila tvrdnje Uprave kako stjuardese i stjuardi imaju prosječne neto plaće od 9.300 kuna. 'Imam 11 godina staža i te novce nisam vidjela. To je svota o kojoj mogu samo sanjati', rekla je Mirić.