EKONOMISTI UN-A:

Nema brzog oporavka od globalne recesije

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.09.2009 21:46
  • Objavljeno 07.09.2009 u 21:45
burza, kriza

burza, kriza

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Ekonomisti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak su ocijenili kako neće biti brzog oporavka od globalne recesije te su upozorili da bi bilo kakav pokušaj brzog smanjenja vladinih stimulativnih programa, mogao samo pogoršati krizu, prenijeli su mediji

U svom godišnjem izvješću, UN-ova Agencije za razvoj i trgovinu (UNCTAD) pozvala je na stvaranje novoga sustava rezervi na svjetskog razini u kojemu bi se, umjesto - isključivo američkog dolara, koristilo nekoliko valuta te poziva na oštrije kontrole kada je riječ o prekograničnim financijskim tokovima. 'Mogućnost oporavka u velikim razvijenim zemljama koje su dovoljno snažne da vrate svjetsko gospodarstvo na rast od prije krize, u predstojećim je godinama prilično niska', stoji u izvješću.

Na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi, glavni tajnik UNCTAD-a Supachai Panitchpakdi i njegov pomoćnik Heiner Flassbeck pokazali su skepsu prema mišljenju da se ove godine pojavljuju prvi znaci oporavka u bogatijim zemljama. 'Ne vidimo stvarni oporavak', kazao je Supachai, bivši predsjednik Svjetske trgovinske organizacije.

'Trenutačni oporavak na financijskim tržištima mogao bi značiti tek privremeni oporavak', upozorio je Panitchpakdi. Stopa povećanja svjetskog bruto društvenog proizvoda vjerojatno će biti pozitivna tek tijekom 2010., no globalni porast neće prijeći 1,6 posto, smatraju iz UNCTAD-a.

Težina krize je bez presedana i nijedna zemlja na svijetu nije pošteđena. Stopa svjetskog bruto društvenog proizvoda ove bi godine mogla pasti za više od 2,5 posto. Povećanje bruto društvenog proizvoda u razvijenim zemljama past će za 4 posto, u zemljama u tranziciji za 6 posto, a u zemljama u razvoju njegov će rast sa 5,4 posto, koliko je zabilježeno u 2008. pasti na 1,3 posto u ovoj godini, stoji u izvješću UNCTAD-a 'Izvješće o trgovini i razvitku 2009.'.

Među najpogođenijim zemljama su zemlje Latinske Amerike. Za razliku od zemalja zapadne Azije gdje će se bruto društveni proizvod smanjiti, istočna i južna Azija zabilježit će povećanje od 3 do 4 posto.

'Savjetujemo da se pokuša održati ekspanzivna monetarna i proračunska politika te da se vlade još više angažiraju i još više interveniraju na tržištima', predlažu stručnjaci UNCTAD-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!