hlađenje tržišta

Nekretnine u Hrvatskoj prodaju se sve slabije, a i stranci manje kupuju

16.05.2024 u 15:48

Bionic
Reading

Tržište nekretnina je ušlo u novi ciklus, obilježenom usporavanjem koje se ogleda prije svega u padu prometa nekretninama, rečeno je u četvrtak na otvaranju 37. Foruma poslovanja nekretninama, koji se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja poslovanja nekretninama HGK održava u Zadru

Rast kamatnih stopa i pad tržišta u mnogim državama EU, nedovoljna produkcija novih stanova za srednju i nižu platežnu moć kupaca te nerealna očekivanja prodavatelja stanova, prije svega onih starije gradnje, snažno su utjecali na tržište nekretnina, ističe se u priopćenju iz HGK.

"Sve to dovelo do velikog rasta traženih cijena stambenih nekretnina proteklih nekoliko godina. Neodrživost takvog pristupa tržištu se vidi u padu prometa u 2023. godini za čak 6,9 posto i padu kupovine stranaca za 7,1 posto", kazao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK. Većina nekretnina posebno onih rabljenih, na tržištu se ne mogu prodati po traženim cijenama, pa će, mišljenja je Ranilović, vlasnici morati uskoro korigirati cijene ako žele pronaći kupce.

Tržište nekretnina u Hrvatskoj i dalje je polarizirano. S jedne strane, vrlo je aktivno tržište u Zagrebu i priobalju, dok su u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj potražnja i aktivnosti mnogo manje, osim iznimke u nekoliko većih gradova. Ipak, prema riječima Ivana Bižanovića, dopredsjednika Udruženja, po tom pitanju uočljive su određene promjene.

"Nije to dinamika koju svi priželjkujemo, ali ipak se naziru pozitivni trendovi. O potencijalu tržišta nekretnina u Slavoniji, Lici, Dalmatinskoj zagori i središnjoj Hrvatskoj puno se manje govori, ali on nije zanemariv. Gledajući po regijama, imamo sjajne primjere pozitivnih utjecaja razvoja gospodarstva na sektor nekretnina od turizma do energetike i vjerujemo da će taj trend biti sve vidljiviji", kazao je Bižanović.

U fokusu proljetnog izdanja Foruma nekretnina je i pitanje priuštivosti stanovanja, jedno od najvažnijih za tržište nekretnina tako i društvo u cjelini. Rješavanjem tog pitanja, između ostalog, zaustavio bi se negativan trend iseljavanja stanovništva iz zemlje. Zaključeno je da će se pitanje priuštivosti morati rješavati uključivanjem više dionika na tržištu, a da iskustva koje imaju posrednici u prometu nekretnina mogu dati dobre pokazatelja za kreiranje stambene politike, koja je nužna za dugoročno rješavanje ovog pitanja, navodi se između ostalog u priopćenju.