Vidaković o otpisu potraživanja

'Neka otpisuju banke, od 2002. do 2014. Agrokor je platio 33 milijarde kuna kamata'

26.10.2017 u 17:30

Bionic
Reading

U četvrtak je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana konferencija za medije ključnih dobavljača Agrokora. Oni pozdravljaju donošenje lex Agrokora jer je njime spriječen nekontrolirani stečaj koncerna i poručuju: možemo otpisati maksimalno 15 posto potraživanja, neka otpisuju banke i fondovi

Marica Vidaković, prokuristica Kraša kazala je kako cilj dobavljača u nagodbi zaštiti svoja potraživanja i tržišne udjele.

Što se tiče ugovora koji je potpisan s financijskim institucijama koje su sudjelovale u roll-up kreditu, Vidaković je rekla kako su dobavljači: 'Ugovor imali na vrijeme i komentirali ga na sastancima dobavljača. Klauzule su vrlo uobičajene, ništa već viđeno i nešto što ne postoji na tržištu. Dobavljači su iz kredita dijelom zatvorili svoja potraživanja, što se očekuje i u budućnosti'.

Dodaje kako će dobavljači imati još sigurnije stavove kad vide nacrt nagodbe, te da je njihova polazna osnova da se ne pristaje na otpis potraživanja viši od 15 posto. 

'Financijski sektor uprihodovao je znatno više kroz kamatu, pa mogu više i otpisati. Postoje projekcije da je od 2002. do 2014. kroz kamatu iz Agrokora otišlo 33 milijarde kune, zbog toga dobavljači ne bi trebali otpisivati više ništa od 15 posto.'

Šef Podravke, Marin Pucar istaknuo je: 'Cilj je da Agrokor nastavi uspješno poslovati. Sve što je urađeno kroz lex Agrokor daje nam uvjerenje i hrabrost. Agrokor se mora restrukturirati i niti jedna hrvatska kompanija ne smije snositi posljedice tog slučaja. Za sada smo na dobrom putu.'

  • +8
Ante Ramljak nakon sastanka s dobavljačima Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

'Nalazite se u kući hrvatskog gospodarstva. Mi ovdje danas ne želimo braniti ni povjerenika Ramljaka, ni Vladu ni Sabor. Nas isključivo zanima gospodarstvo i samo ćemo pričati o interesima gospodarstva', rekao je na početku Ivan Škorić, potpredsjednik HGK. 

'Više puta naglasili smo u ime dobavljača smo da nam je lex Agrokor dao priliku da sudjelujemo u ozdravljenju sustava, s ciljem da ga sačuvamo u najvećoj mjeri i da naplatimo svoja potraživanja. Zato držimo da je važno da se u mirnoj i racionalnoj atmosferi poslovanje Agrokora nastavi kako bismo pokušali dosegnuti taj cilj. Svoja potraživanja nastojimo naplatiti u najvećoj mjeri, a to nećemo moći ako ne nastavimo poslovati s Agrokorom, rekao je Ivan Mišetić, generalni tajnik Atlantic grupe.