165 EURA

Neizvjesnost oko Agrokorove ponude spustila dionicu Mercatora

28.04.2011 u 20:18

Bionic
Reading

Cijena dionice Mercatora u četvrtak je na Ljubljanskoj burzi pala za 4,1 posto i zadnja joj je cijena iznosila 165 eura, što analitičari pripisuju neizvjesnostima oko ponude hrvatskog koncerna Agrokor za kupnju 23,34 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca

Pad vrijednosti dionica najveće slovenske trgovačke kompanije uzrokovala su nagađanja da je realizacija ponude Agrokora, koji je Pivovarni Laško za njezin četvrtinski vlasnički udio u Mercatoru ponudio 209 eura po dionici i poslije to povećao na 221 euro, manje vjerojatna nakon intervencije državnih institucija koju su ponudu blokirale.

O ponudi Agrokora u utorak je trebao odlučivati nadzorni odbor PL-a, ali je odluka odgođena nakon što je ured za tržišno natjecanje izdao rješenje kojim je PL-u odluku o tome vezao uz pristanak državnog regulatora, a ograničio je pravo slobodnog raspolaganja dionicama Mercatora u vlasništvu PL-a i slovenskih banaka.

Slovenska tiskovna agencija (STA) u četvrtak je objavila da će se nadzorni odbor PL-a ponovno sastati u petak, 29. travnja, kako bi razmotrio ponudu Agrokora, ali i inicijativu da se sadašnji postupak u kojem je Agrokor dao najbolju ponudu prekine te da se novim natječajem do kraja godine proda većinski paket dionica Mercatora u vlasništvu PL-a i slovenskih banaka.

U međuvremenu, slovenski državni fond KAD predložio je upravi PL-a sazivanje skupštine dioničara na kojoj bi se donijela odluka o dokapitalizaciji Pivovarne Laško te tako izbjegla prodaja Mercatorovih dionica kojima raspolaže PL.

Direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko u izjavi za Slovenski radio pozdravio je taj 'pametan prijedlog', ali da se boji da ga neće podržati potreban broj dioničara jer se za prijedlog treba osigurati potpora 75 posto vlasnika dionica PL-a.

Skupština na kojoj bi se odlučivalo o dokapitalizaciji PL-a trebala bi se, prenose mediji, održati u drugoj polovici lipnja, prije nego što Pivovarni Laško dospije skoro 450 milijuna eura duga, a do tada bi trebalo postići i sporazum banaka i PL-a o reprogramiranju dogova.

Slovenski mediji u četvrtak prenose izjave i komentare niza političara o najnovijem razvoju događaja oko stanja u Pivovarni Laško i Mercatoru, naročito nakon odluke ureda za zaštitu tržišnog natjecanja kojim je blokirana prodaja dionica Mercatora u vlasništvu PL-a.

Slovenska ministrica za gospodarstvo Darja Radič takvu je odluku regulatora ocijenila 'pravilnom', a premijer Borut Pahor kaže da je u Sloveniju dobrodošao svaki strani investitor ako njegov cilj nije 'neprijateljsko preuzimanje' tvrtke koja je u Sloveniji najveći poslodavac i glavni kanal za plasman domaćih proizvoda u sektoru prehrambeno-prerađivačke industrije.

Nekadašnji direktor Mercatora, sadašnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič, koji se spominje i kao manjinski suvlasnik Mercatora, kako prenose mediji, ocijenio je da bi ulazak Agrokora u vlasničku strukturu Mercatora bio 'neprijateljsko preuzimanje' jer se radi o konkurentskim tvrtkama i jer bi se razvoj najveće slovenske trgovačke kompanije i regionalnog trgovačkog lidera u tom slučaju prenio u Zagreb.

Jankovič kaže i da instrumente za odluku oko PL-a i Mercatora na kraju ipak ima vlada, no da će bez obzira na njenu odluku biti mnogo nezadovoljnih, kako među onima koji su bili protiv prodaje Mercatora tako i među onima koji su se zauzimali za prodaju Agrokoru.