Standard&Poor's

'Nećemo mijenjati rejting Zagrebačke banke zbog konverzije'

15.10.2015 u 13:33

Bionic
Reading

Kreditna agencija Standard&Poor's objavila je da neće mijenjati kreditni rejting Zagrebačke banke zbog konverzije kredita u švicarskim francima

'Banka ima portfelj stambenih kredita od tri milijarde eura, što je oko sedam posto svih kredita u bankovnom sustavu. Procjenjujemo da će trošak konverzije kredita za banke iznositi oko 1,1 milijardu eura', poručuje S&P, a prenosi SeeNews.

U S&P-u dodaju kako vjeruju da će konverzija stvoriti dodatan pritisak na hrvatske banke te da bi mogle poslovati s gubitkom u 2015. No taj rizik već je uračunat u njihovoj metodologiji. Ocjenama od jedan do deset, gdje je deset najrizičniji bankarski sustav, Hrvatska je dobila ocjenu osam.

'Novi zakon neće odmah utjecati na procjenu kapitala i zarade Zagrebačka banke, pa je ostavljamo u kreditnom rejtingu BB. Vjerujemo da banka ima dovoljno kapitala kako bi apsorbirala cijenu konverzije. Dugoročno, konverzija će smanjiti rizičnost Zagrebačke banke jer će se iz knjiga izbrisati svi krediti u švicarskim francima', procjenjuju u S&P-u.