obrtnIci na meti

Ne nasjedajte na navlakušu! Upis u ove registre nije obavezan

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 22.03.2019 16:27
  • Objavljeno 22.03.2019 u 15:31
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Obrtnicima dulje vrijeme stižu ponude za upis u razne komercijalne registre. Jedna od tvrtki koja nudi takvu uslugu je Dora poslovno savjetovanje. Navedena firma upravlja eRegistrom, a upis naplaćuje čak 395 kuna. Kvaka je u tome da su se obrtnici dužni upisati jedino u Obrtni registar pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), u koji se obrti upisuju pri registraciji, dok su svi ostali registri neobavezni i, blago rečeno, perfidne navlakuše

Tako je jedna vlasnica obrta iz Zagreba, a podaci su poznati redakciji tportala, prije neki dan dobila uplatnicu za upis u eRegistar.

Uz uplatnicu ide i dopis u kojem na početku piše kako se 'Upis u Elektronički registar gospodarstvenika provodi sukladno Općim uvjetima', što stvara dojam kako se radi o obavezi koju je obrtnik dužan ispuniti.

Nakon toga se navodi da obrt ima sedam dana za uplatu povlaštene naknade za upis u elektronički registar u iznosu od 395 kuna, a ako to ne napravi, naknada dvostruko poskupljuje - na čak 790 kuna.

Tek na kraju dopisa, onako ovlaš, stoji kako ponuda za upis u eRegistar uopće nije obavezna.

Vlasnica obrta koja se požalila tportalu shvatila je da se radi o, kako ona kaže, 'porezu na budale'.

'Znam da oni ovo legalno mogu, makar bi u nekoj poštenoj zemlji ovo kategorizirali kao pokušaj obmane. Ono što me zanima je imaju li oni pravo koristiti moj OIB u svrhu svog marketinga? Jer OIB je osobni podatak. Čini mi se da bi oni ovdje mogli biti u prekršaju', smatra naša sugovornica.

Uplatnica koju je dobila naša sugovornica

Uplatnica koju je dobila naša sugovornica

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Pokušali smo doći do vlasnika firme Dora poslovno savjetovanje, izvjesnog Igora Filipovića iz Drženika, ali bez uspjeha. Na službeni broj tvrtke javlja se automat.

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) već su nekoliko puta upozoravali svoje članove na dopise i uplatnice kojima se pozivaju na upis u razne registre kojima porijeklo nije poznato.

'Molimo, obratite pažnju da se ne radi o obvezi, nego o ponudi koju možete prihvatiti ako vam odgovara objava vaših podataka u navedenom registru na internetu. Inače, slične ponude za poslovni adresar najčešće su sročene tako da se čini kako se potvrđuje ispravnost ili se vrši ispravak podataka u bazi podataka koja je predočena kao obavezna. Zapravo se radi o ponudi objave vaših podataka u komercijalnim adresarima, uz plaćanje naknade za objavu, i to kroz tri godine', objašnjava HOK.

  • +4
  • +1

Za upis u 'obavezni' eRegistar traži se čak 395 kuna

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Osim Dora poslovnog savjetovanja, ponude za upis u neobavezne registre šalje još domaća tvrtka Poslovno upravljanje (PoslovniRegistar.hr).

Od stranih kompanija, sa sličnim su ponudama zasad zamijećene kompanije European Business Number, European City Guide iz Španjolske, Construct DaTa Verlag AG iz Austrije, Intercable Verlag iz Švicarske, Euco Dana iz Švicarske te Novachannel iz Švicarske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!