PONUDA POSLOVA

Ne čekajte posljednji tren, zgrabite posao u turizmu

05.03.2013 u 10:59

Bionic
Reading

Potraga za sezonskim radnicima u punom je jeku. Jeste li već rezervirali svoje mjesto?

U prva dva mjeseca ove godine u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo objavljeno je 497 oglasa, koji čine 18 posto ukupnog broja oglasa za posao u tom razdoblju.

U čak dvije trećine oglasa (65 posto) tražili su se radnici na određeno, a u 39 posto oglasa radnici na neodređeno vrijeme. Sezonski radnici bili su traženi u 12 posto oglasa.

Poslodavci su najviše tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom (63 posto) te kvalificirane radnike (26 posto). U petini oglasa (21 posto) stručna sprema nije bila bitna.

Radno iskustvo tražilo je 47 posto poslodavaca, i to u prosjeku dvije godine i pet mjeseci. U 40 posto oglasa poslodavci su od kandidata tražili poznavanje stranih jezika, prvenstveno engleskog, a u 14 posto oglasa jedan od uvjeta bio je i poznavanje rada na računalu.

Prema podacima servisa MojaPlaća.hr, prosječna plaća turističkog djelatnika u Hrvatskoj prošle godine iznosila je 4.288 kuna. Među najtraženijim turističkim zanimanjima bili su konobari s prosječnom plaćom od 3.786 kuna, recepcionari s 4.104 kune te kuhari s prosječnom plaćom od 4.609 kuna.

Ako još niste pronašli sezonski posao, a odlučni ste u namjeri da ovo ljeto provedete na hrvatskoj obali, ovi bi vas poslovi mogli zainteresirati:

Obrt Barbara iz Jesenica traži pomoćnog radnika na brodu za krstarenjem Jadranom. Smještaj i hrana su osigurani. Posao obuhvaća ispomoć u kuhinji, čišćenju kabina i druge poslove, a prednost imaju kandidati koji imaju iskustvo rada u kuhinji i vješti su u pripremi kolača. Od kandidata se očekuje napredno poznavanje engleskog jezika – detalji oglasa.

Tvrtka Hadria d.o.o. traži voditelja hrane i pića za rad u Novalji. Kandidat mora imati višu ili visoku stručnu spremu ugostiteljskog usmjerenja te najmanje pet godina radnog iskustva na istim poslovima. Traži se motivirana, odgovorna i komunikativna osoba s naglašenim sposobnostima rukovođenja koja će voditi cjelokupni odjel HIP-a te unaprijediti prodaju i poslovanje a la carte restorana – pročitaj više.

Coffee & lounge bar NUbar nalazi se u sklopu RiSfitness centra Ivone Brnelić u Rijeci, a traži konobara na određeno vrijeme. Osim srednje stručne spreme, idealan kandidat trebao bi imati barem godinu dana radnog iskustva. Ostale uvjete natječaja pročitajte u oglasu.

Kako će i ove godine najtraženiji turistički djelatnici biti upravo konobari, donosimo vam nekoliko savjeta kako postati odličan konobar.

Odličan konobar, naime, ima vjerne goste i povećava ugled ugostiteljskog objekta u kojem radi. No već i na razgovoru za posao mora pokazati da se razlikuje od ostalih kandidata. Stoga, kada dolazite na intervju, budite proaktivni i zatražite meni da biste ga mogli ponijeti doma i naučiti.

Lanac restorana organizira edukaciju za takve stvari, ali ako želite posao u manjem ugostiteljskom objektu, morate se snaći sami. Uštedjet ćete si puno vremena ako jednostavno pokušate samostalno naučiti i zapamtiti što je više moguće!

Neovisno o tome jeste li početnik u ovom poslu ili želite usavršiti svoje vještine, primjena ovih savjeta odmah će vam pomoći da postignete željeni cilj!