PET PRIJAVA NA JEDNO MJESTO

Navala kandidata za nadzorne odbore

17.09.2010 u 15:47

Bionic
Reading

S krajem ovog tjedna istječe i rok od 45 dana što su ga dobila ministarstva da provedu javne natječaje kojima bi politički dužnosnici i politički odabrane osobe u nadzornim odborima državnih tvrtki trebali biti zamijenjeni stručnim kadrom

No, taj će rok biti 'probijen' jer su natječaji objavljeni za jedva 50-tak tvrtki u kojima država ima većinski vlasnički udio. Za provedbu natječaja zadužena su ministarstva, međutim, ona iz kolovoške vladine uredbe, izgleda, nisu shvatila kako su zadužena ne samo za odabir nadzornika u tvrtkama u kojima je država većinski vlasnik već trebaju pokriti i preko 400 tvrtki u kojima je država manjinski vlasnik. Neslužbeno se može čuti da ministarstva očekuju da će za te tvrtke natječaje provesti HFP koji, pak, o tom zadatku nije informiran.

U 47 poduzeća, za koliko su ministarstva u roku raspisala natječaje, traži se 170 stručnih nadzornika. Razgovore za taj posao za sada su prošli jedino kandidati koji su se javili na natječaj Ministarstva obrane koje je tražilo 15 nadzornika u Agenciji Alan, Pleter uslugama i Zrakoplovno-tehničkom centru. Kako nam je potvrđeno u MORH-u javilo se 50-tak kandidata.

Ostala ministarstva još prikupljaju prijave, a iz dosadašnje dokumentacije vidljiv je ogroman interes za pozicije. Ministarstvo poljoprivrede traži 29 nadzornika za devet tvrtki, a ministarstvo gospodarstva 47 nadzornika za 13 tvrtki, među kojima su brodogradilišta, Plinacro, Janaf, Petrokemija, Vjesnik, HEP, Ina i Narodne novine. Za poduzeća u resoru gospodarstva za sada je pristiglo 250 prijava. Pa će se za svako mjesto u NO-u natjecati najmanje pet kandidata.