nema više dozvola

Nakon vala samoubojstava među taksistima, New York zadao težak udarac Uberu

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 09.08.2018 10:38
  • Objavljeno 09.08.2018 u 10:38
Prosvjed njujorških taksista protiv prijevoznika poput Ubera i Lyfta

Prosvjed njujorških taksista protiv prijevoznika poput Ubera i Lyfta

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Gradsko vijeće New Yorka neće u idućih godinu dana izdavati dozvole za obavljanje taksi usluga po principu ekonomije dijeljenja, zadavši tako udarac kompanijama poput Ubera i Lyfta, koje su se oslonile na najveće američke metropole kao glavni izvor prihoda

New York je prvi veliki američki grad koji je uveo takvo ograničenje, i to u sklopu paketa mjera koji uključuje i utvrđivanje minimalne plaće za vozače.

Paket mjera, kojem se protive svi veći pružatelji usluga vožnje po principu dijeljenja ekonomije, usmjeren je na smanjenje prometnih gužvi i podizanje plaća vozačima u razdoblju ogromnog rasta uporabe vozila za najam.

Pad prihoda od taksi vožnji demoralizirao je mnoge vozače, a njujorško udruženje taksista objavilo je da u posljednjih par mjeseci zabilježilo šest samoubojstava među taksistima.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio izjavio je kako namjerava potpisati taj zakon, čime bi započelo razdoblje od godinu dana u kojem ne bi bila izdana nijedna nova licenca za iznajmljivanje vozila, s iznimkom vozila prilagođenih invalidskim kolicima.

"Ova akcija će zaustaviti priljev automobila koji pridonose zagušenju na ulicama i kočenju prometa", rekao je de Blasio.

Prosvjed njujorških taksista protiv Ubera i Lyfta. Zbog te dvije kompanije mnogi od njih su ostali bez posla, a u posljednjih par mjeseci šest taksista se ubilo

Prosvjed njujorških taksista protiv Ubera i Lyfta. Zbog te dvije kompanije mnogi od njih su ostali bez posla, a u posljednjih par mjeseci šest taksista se ubilo

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Broj vozila koja voze po New Yorku skočio je s oko 12.600 u 2015. godini, na oko 80.000 u 2018., podaci su New York City Taxi and Limousine Commission. Uz to, u gradu vozi i oko 14.000 taksija prepoznatljive žute boje.

Nastojanje da se ograniče servisi usluga prijevoza po principu dijeljenja ekonomije u New Yorku nije naišlo na odobravanje tvrtki koje se bave pružanjem usluga vožnje na poziv, uključujući Uber, Lyft i Via.

  • +2

Ovako Uber zamišlja zračne luke za svoje leteće taksije

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boka Powell

"Gradska 12-mjesečna stanka izdavanja licenci za nova vozila ugrozit će jednu od najpouzdanijih opcija prijevoza, dok se s druge strane ne radi ništa kako bi se poboljšala podzemna željeznica ili suzbile gužve", priopćili su iz Ubera.

"Ovo opsežno ograničavanje prijevoza vratit će Njujorčane u razdoblje kad su se borili za prijevoz, pogotovo u manjinskim zajednicama i u rubnim susjedstvima", priopćili su iz Lyfta.

  • +4
  • +1

Lansiranje usluge UberBoat u Splitu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UberBoat

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!