rat na jugu

Dubrovački gradonačelnik prozvao Uber za gužve, a oni mu uzvratili žestokim odgovorom

16.06.2018 u 14:36

Bionic
Reading

Nakon što je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik, jučer prozvao nadležno Ministarstvo u Uber za prometni kolaps u na jugu Hrvatske iz Ubera su mu danas žestoko odgovorili

Franković je, podsjetimo, kazao kako se 'po gruboj procjeni policije u Dubrovniku se u ovom trenutku nalazi najmanje 1.200 taksista' i da se i dogodilo se točno ono na što su upozoravali prilikom donošenja Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, odnosno potpune liberalizacije tržišta i oduzimanja ovlasti gradovima i općinama'. ' Ne postoji prometno rješenje za ovakvu situaciju jer su u četvrtak doslovno sve gradske ulice bile začepljenje', kazao je Franković i dodao da Uber masovno dovodi vozače sa strane.

U Uber navode da su iznenađeni njegovom izjavom i da mu tvrdnje ne mogu biti bazirane na stvarnim podacima jer se broj automobila kojima se koriste Uberovi partneri-vozači drastično smanjio od kada su Zakon o prijevozu u cestovnom prometu i Pravilnici stupili na snagu.

'Stoga cestovni promet u Dubrovniku nije kolabirao zbog liberalizacije autotaksi prometa, niti Uberovih partnera-vozača, već drugih faktora. Pozivamo grad Dubrovnik da provjeri sa svojim stručnjacima i stručnim službama koji je stvarni razlog nadavnog prometnog kolapsa. Slažemo se s gradonačelnikom da je vjerojatno najveći prometni problem Dubrovnika nedostatak parkirnih mjesta i garaža u središtu grada.

Međutim, jedno od rješenja je korištenje Uberovih usluga koje su alternativa korištenju vlastitog automobila i time se rasterećuju prenapregnuti prometni kapaciteti u Dubrovniku. Studije su pokazale da jedno vozilo Uberovih vozača zamjenjuje 5-7 privatnih vozila da bi se prevezlo istu količinu ljudi', naveli su u Uberu.

Smatraju da će će Frankovića najava ograničavanja prometa oko središta grada ponovno stvoriti slike turista koji satima čekaju na užeglom suncu jer ne mogu doći do taksija, umjesto da uživaju u blagodatima naše obale.

'To svakako nije iskustvo koje želimo priuštiti našim gostima niti odaslati takvu sliku naše zemlje', istaknuli su u Uberu.

No da je gužvi bilo i prije izmjena Zakona o kojima govori Franković svjedoči video kojeg je prošle godine u lipnju objavio poduzetnik Saša Cvetojević.