MINISTROVA MANTRA

Nakon poraznih rezultata Svjetske banke Grčić poručio: Za rezultate treba vremena

29.10.2013 u 17:14

Bionic
Reading

Novi minus za domaće gopodarstvo. Svjetska banka svrstala nas je na 89. mjesto ljestvice uspješnosti poslovanja između 189 zemalja. Pad je to za jedno mjesto u odnosu na lani, a bolje od nas posluju Slovenija, Crna Gora pa čak i Kosovo. Vladajućima je ovakav rezultat očekivan- poduzete mjere tek trebaju dati rezultata, kažu i ponavljaju mantru da su jedino rješenje za gospodarski rast investicije i porast izvoza

Nije sve tako crno, ustvrdio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Hrvatska je napredovala u pet polja- pokretanju poslovanja, plaćanju poreza, poštivanju trgovačkih ugovora i sporazuma, prekogranične trgovine i rješavanje problema insolventnosti.

'U jednoj godini ova Vlada je ostvarila napredak u reformama veći nego u posljednjih pet godina, po ocjeni predstavnika Svjetske banke', rekao je Grčić.

Kritike stižu od oporbe. Nema strukturnih reformi, nema ni dobrih rezultata.

'Umjesto poreznog rasterećenja dogodilo se porezno opterećenje i za gospodarstvo i za građane, umjesto rasta dogodio se pad, nezaposlenost raste, izvoz pada, proizvodnja pada', nabraja HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević

No mjere koje se sada provode tek trebaju dati rezultate, kaže Grčić. Posebno se to odnosi na dugoročnu zaštitu ulagača, a što Svjetska banka vidi kao jednu od većih manjkavosti hrvatskog gospodarstva. Treba ubrzati investicije, slaže se i ministar financija Slavko Linić. No kako kad je Zakon o strateškim investicijama devet mjeseci bio u ladici, a građani se protiv njega pobunili, pita Linić.

'Mi moramo znati što nam je interes. Ako nam je interes radno mjesto onda moramo pronalaziti mjere u tom djelu. Ono što moramo shvatiti- hoćemo li robovati procesima ili ćemo ubrzavat te procese. Vlada ih pokušava ubrzati', kaže Linić.

Prostora za poboljšanje ima, smatra analitičar Zdeslav Šantić. Ključno je poboljšanje omjera produktivnosti i cijene rada. 'U usporedbi s ostalim zemljama u regiji ne stojimo najbolje, a upravo je u tim zemljama i nešto niža cijena rada, a samim time su ta područja prihvatljivija i privlačnija investitorima', poručio je Šantić.

Nema mjesta za smanjenje cijene rada i poreza, jasan je Linić. Dolazi ciklus velikih investicija- autoceste, željeznice, morske i zračne luke.

'Hrvatska Vlada nema više prostora za smanjenje ni cijene rada ni poreznog opterećenja. U ovom trenutku ćemo se bavit samo vlastitim deficitima i nastojati ne- porezno opteretit gospodarstvo', kaže Linić.

Za oporavak gospodarstva važno je i povećanje izvoza, rekao je Linić koji je danas sudjelovao na godišnjem sastanku hrvatskih izvoznika. Oni su složni kako nas samo izvoz može izvesti iz krize, a od Vlade očekuju adekvatne mjere pomoći u pronalasku financiranja, identificiranja izvoznih prihoda i pokretanju javnih investicija.