nema javnozdravstvenog rizika

Nakon Nizozemske i Španjolska prijavila slučaj kravljeg ludila

10.02.2023 u 17:22

Bionic
Reading

Španjolska je izvijestila o slučaju atipične goveđe spongiformne encefalopatije (BSE) kod eutanizirane krave u Galiciji, objavila je u petak Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH)

Bolest poznata pod nazivom 'kravlje ludilo' utvrđena je kod 22-godišnje krave eutanazirane zbog znakova bolesti koji nisu povezani s BSE-om, priopćio je WOAH sa sjedištem u Parizu, pozivajući se na informacije španjolskih vlasti.

Slučaj je izoliran, a meso životinje "nije ušlo u prehrambeni lanac pa nije predstavljalo nikakav rizik za javno zdravlje niti je zahtijevalo ikakve preventivne zdravstvene mjere", objavila je regionalna zdravstvena služba Galicije na svojoj web-stranici. Konzumiranje mesa životinje oboljele od 'kravljeg ludila' može kod ljudi izazvati smrtonosnu Creutzfeldt-Jakobovu bolest.

Atipična goveđa spongiformna encefalopatija javlja se sporadično i spontano kod starijih krava, dok je druga, tipična varijanta obično povezana s kontaminiranom stočnom hranom. Početkom veljače Nizozemska je izvijestila o slučaju BSE-a na stočnoj farmi čiju lokaciju nije navela, istaknuvši tek da meso oboljele životinje nije dospjelo u prehrambeni lanac pa nema opasnosti za javno zdravlje, podsjeća Reuters.

To je bio prvi slučaj atipičnog BSE-a registriran u Nizozemskoj od 2011. godine. 'Klasična' varijanta prvi je puta registrirana u Britaniji 1986. godine, a izazvali su je životinjski proteini u stočnoj hrani. U devedesetim godinama 'kravlje ludilo' pojavilo se na nizu farmi u Britaniji i u drugim europskim zemljama, podsjeća Reuters.