PEABODY ENERGY

Najveća privatna rudarska kompanija u svijetu otišla u stečaj

13.04.2016 u 13:54

Bionic
Reading

Najveći svjetski proizvođač ugljena u privatnom vlasništvu Peabody Energy podnio je u srijedu zahtjev za zaštitom od vjerovnika u SAD-u, u uvjetima oštrog pada cijena ugljena, zbog kojih više nije u stanju servisirati dugove nastale širenjem poslovanja u Australiji

Kompanija je u zahtjevu navela da joj se potraživanja i obveze kreću u rasponu od 10 do 50 milijardi dolara.
Zahtjev za stečajem Peabodyja ubraja se među najveće u sektoru sirovina otkad su cijene energenata i metala počele padati sredinom 2014. , te nakon što su nekad brzorastuća tržišta poput Kine i Brazila počela usporavati aktivnosti.

‘To je bila teška odluka, ali to je pravi put za Peabody. Taj proces omogućava nam jačanje likvidnosti i smanjenje duga, nadogradnju na značajnim operativnim dostignuća koje smo napravili u posljednjih nekoliko godina i postavljanje temelja za dugoročnu stabilnost i uspjeh u budućnosti’, navodi izvršni direktor Glenn Kellow u priopćenju.

Peabody je osigurao 800 milijuna dolara kredita u segmentu financiranja posrnulih kompanija, uključujući kredit od 500 milijuna dolara, te 200 milijuna dolara mjenica i akreditiv u vrijednosti 100 milijuna dolara, objavila je kompanija u priopćenju.

Peabodyjevi problemi s dugovima datiraju iz 2011. kada je za 5,1 milijardu dolara otkupio dionice australske kompanije Macarthur, imovinu koja je u tom trenutku značila pozicioniranje kao dobavljača metalurškog ugljena za azijske čeličane. No, zbog pada potražnje za metalurškim ugljenom, posebno u Kini, financijski problemi Peabodyja su se intenzivirali. Tako je prošle godine otpisao 700 milijuna dolara australske imovine.

Službeni američki podaci iz 2014. godine pokazuju da je tijekom aktualne krize u rudarskoj industriji zahtjev za stečajem pokrenulo niz proizvođača koji ostvaruju oko 45 posto američke proizvodnje ugljena.