PBZ ANALIZA

Najveća nepoznanica je proračun za 2014.

16.09.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) ostaju pri svojoj prognozi pada BDP-a u ovoj godini za 0,9 posto, dok su za iduću godinu 'blago optimistični' i očekuju gospodarski rast od 1 posto

'Iako očekujemo daljnje usporavanje pada BDP-a u trećem tromjesečju ostajemo pri ocjeni da će na razini cijele godine BDP zabilježiti pad od 0,9 posto', navode analitičari PBZ-a u danas objavljenoj publikaciji PBZ Tjedna analiza.

Pritom napominju kako će treće tromjesečje uglavnom počivati na pozitivnim učincima turističke sezone i utjecaju fiskalizacije, dok će utjecaj gubitka tržišta Cefte i pojačane konkurencije na domaćem tržištu, ali i intenziviranje postsezonskih negativnih kretanja na tržištu rada imati prevladavajući negativni utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti u četvrtom tromjesečju.

Analitičari PBZ-a trenutno su 'blago optimistični' što se tiče 2014. s predviđanjem gospodarskog rasta od 1 posto.

Međutim, ističu, da ta procjena više govori u prilog tomu da će 2014. prije biti svojevrsna 'stabilizacijska' nego godina rasta.

Naime, iako očekuju da će neki sektori izaći iz procesa restrukturiranja te uslijed poboljšane konkurentnosti pronaći 'svoje mjesto pod suncem' tzv. unutarnjeg tržišta EU zajedno s onima koji su svoje pozicije već utvrdili, ne smije se zanemariti i negativne posljedice koje će otvaranje domaćeg tržišta i gubitak Cefte imati na domaće proizvođače.

Najvećom nepoznanicom trenutno drže državni proračun za 2014. godinu. 'Kako nam trenutno nisu dostupne Smjernice za izradu proračuna, a izvjesno je pokretanje tzv. Excessive Deficit Procedure (EDP), razina državne potrošnje nam je nepoznanica koja na BDP u 2014. može djelovati kako pozitivno tako i negativno', navode analitičari PBZ-a.

U tjednom pregledu se, uz osvrt na podatke Državnog zavoda za statistiku o padu BDP-u u drugom tromjesečju za 0,7 posto na godišnjoj razini, osvrću i na najnovije podatke o industrijskoj proizvodnji i građevinarstvu.

Pad industrijske proizvodnje u srpnju se ponovo intenzivirao te je zabilježen međugodišnji pad proizvodnje od 4,1 posto, odnosno 1,3 posto u prvih sedam mjeseci. Kretanja u industrijskoj proizvodnji pod snažnim su utjecajem restrukturiranja brodogradnje i gubitku dijela izvoznog tržišta (Cefta, spori oporavak EU), pa analitičari PBZ-a niti ove godine ne očekuju rast industrijske proizvodnje.

Bitne promjene ne očekuju ni u sektoru građevinarstva, za koji prognoziraju nastavak usporavanja ili ubrzavanje pada. Pritom podsjećaju da je u lipnju usporen međugodišnji pad građevinskih radova na 2,2 posto, dok je u prvih šest mjeseci ukupna građevinska aktivnost smanjena za 4,7 posto, a istovremeno je izdano 29,6 posto manje odobrenja za građenje.

Iz PBZ-a također podsjećaju da je koincidentni ekonomski indikator koji objavljuje Ekonomski institut - CEIZ indeks u srpnju zabilježio smanjenje vrijednosti od 0,40 indeksnih bodova u odnosu na mjesec prije. Od listopada prošle godine izmjenjuju se razdoblja rasta i pada vrijednosti indeksa i nastavak takvih kretanja u srpnju upućuje na to da ekonomska aktivnost u hrvatskom gospodarstvu nastavlja stagnirati i u trećem tromjesečju 2013. godine.

Drugim riječima, za sada nema nikakvih naznaka oporavka ekonomske aktivnosti, ali nema ni naznaka da se ekonomska situacija u zemlji dodatno pogoršava, kažu u PBZ-u.