8. DAN KARIJERA

Najveća gužva na štandovima banaka

07.05.2009 u 15:22

Bionic
Reading

Na tradicionalnom, osmom jednodnevnom sajmu zapošljavanja 'Dan karijera', koji se održao u Boćarskom domu u Zagrebu, predstavilo se 35 poslodavaca, a njihove štandove obišli su uglavnom studenti i oni koji su nedavno diplomirali.

Organizator Dana karijera, koji se održava dvaput godišnje, je Grupa Selectio, čiji je najpoznatiji projekt internetska burza rada Moj posao.

U svom osmom izdanju manifestacija je bila posvećena mlađim osobama s invaliditetom.

Najveće gužve uobičajeno su bile na štandovima banaka, tvrtaka iz telekomunikacijske industrije i medija, a značajan interes potencijalni zaposlenici pokazali su i za tvrtke iz prehrambenog sektora.

Oni su na štandovima mogli ostaviti svoje životopise i ponude te doznati imaju li šanse za zaposlenje s obzirom na svoje kvalifikacije i sklonosti. Neki su odradili i prve intervjue s potencijalnim poslodavcima.

Uz studente zagrebačkog Sveučilišta, koji su dominirali među posjetiteljima, došli su i studenti s fakulteta iz Rijeke, Pule, Zadra, Splita i Osijeka.

Za posjetitelje su organizirane radionice, prezentacije tvrtaka te predavanja na temu zapošljavanja, ponašanja na intervjuu, pisanja životopisa, prijava za posao i pronalaženja prvog ili boljeg zaposlenja.

U sklopu Dana karijera održan je o okrugli stol na temu 'Mobilnost radne snage' čiji je cilj bio informirati studente o mogućnostima zapošljavanja u regiji, a raspravljalo se i o utjecaju trenutne ekonomske situacije na zapošljavanje.
Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je napomenula da hrvatsko tržište rada mora postati fleksibilnije, a institucije na tržištu rada se moraju dodatno razvijati.

'Kad to govorim ne mislim samo na državne institucije, već na sve one koje se nalaze na tržištu rada, od obrazovanja, posrednika pri zapošljavanju, do poslodavaca. Obrazovne institucije moraju stvarati osobe koje poslodavci žele zaposliti, a poslodavci moraju shvatiti značaj ulaganja u ljudske potencijale', istaknula je Jarallah.