PLUGOM NA PLUG

Najbolji svjetski orači dolaze u Biograd

18.07.2012 u 14:30

Bionic
Reading

U Biogradu na moru će se od 7. do 17. rujna održati 59. svjetsko natjecanje u oranju, službeno otvaranje biti će 13. rujna, a samo natjecanje orača 14. i 15. rujna na parcelama tvrtke Vrana, najavili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede na današnjoj konferenciji za novinare

U Hrvatskoj će se okupiti do sada najveći broj zemalja u povijesti održavanja ovog natjecanja, nastupiti će sudionici iz 31 zemlje svijeta, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina napominjući kako se ukupno očekuje oko 15.000 posjetitelja na natjecanju

Prilika je to, kazao je, da se prezentiraju turistički i poljoprivredni potencijali Hrvatske.

U sklopu natjecanja održat će se neformalni sastanak ministara poljoprivrede zemalja regije, a očekuje se dolazak desetak ministara poljoprivrede, odnosno delegacija ministarstava, predstavnika Europske komisije i FAO-a, kazao je Jakovina.

Troškovi organizacije manifestacije iznose oko pet milijuna kuna, od čega je 4,5 milijuna kuna osigurano u proračunu, rečeno je.

Očekuje se da će natjecanje otvoriti predsjednik Republike Ivo Josipović

Pomoćnik ministra poljoprivrede Luka Čuljak kazao je kako je 2009. otvoren javni natječaj za odabir domaćina 59. svjetskog prvenstva u oranju u Hrvatskoj, a javile su se samo Bjelovarsko-bilogorska županija i Biograd na moru. Biograd je u potpunosti ispunio kriterije natječaja te je odabran za domaćina.

U sklopu manifestacije održat će se i sajam na kojem će se predstaviti poljoprivredna mehanizacija i oprema te enogastronomska ponuda Hrvatske, kazao je Čuljak.

Što se samog natjecanja tiče, dvije su osnovne discipline natjecanja - kategorija plugova ravnjaka i kategorija plugova premetnjaka

Razlika je u veličini parcela, kod ravnjaka natjecatelsjke parcele su veličine 20x100 metara (pravokutnik), a kod premetnjaka 16/24x100 metara (romb).

Ukupno se ocjenjuje 13 elemenata u svakoj od kategorija u dva dana natjecanja (strništa i trava).

Boje Hrvatske brane Marijo Spudić (plug ravnjak) i Tomislav Kuharić (plug premetnjak).

Svjetsko natjecanje u oranju održava se od 1953. godine, a Hrvastke se uključila 2005. Iz godine u godinu hrvatski orači napreduju u plasmanu, a najbolji rezultat ostvaren je lani u Švedskoj kada je poljoprivrednik Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije osvojio 19. mjesto.

Natjecanje se održava u organizaciji Svjetske oračke organizacije (WPO), Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.