ISTRAŽIVANJE

Najbolje plaće u farmaciji i IT-u, najniže u turizmu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.03.2011 14:52
  • Objavljeno 24.03.2011 u 12:43
lijekovi, doktor, zdravlje

lijekovi, doktor, zdravlje

Izvor: Corbis / Autor: Tom Stewart/CORBIS

U Hrvatskoj su i dalje najbolje plaćeni poslovi u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija – plaće u tim tvrtkama su 37 posto iznad prosjeka, nakon čega slijedi IT – izrada i održavanje programskih rješenja, gdje su plaće 28 posto veće od prosjeka, pokazuje istraživanje portala MojPosao

Najniže plaće zabilježene su u uslužnim djelatnostima (20 posto ispod prosjeka) te u turizmu i ugostiteljstvu (17 posto ispod prosjeka).

Najbolje plaćena struka suinženjeri informatike čije su plaće 20 posto iznad prosjeka, što je ipak nešto manje u odnosu na prethodno razdoblje kada su bili plaćeni 22 posto više od prosjeka. Iza njih slijede inženjeri s područja prirodnih znanosti, gdje su plaće 12 posto iznad prosjeka.

Najlošije su i dalje plaćeni industrijski radnici te trgovački posrednici i prodavači, koji imaju plaće 46 posto ispod prosjeka, te građevinski radnici čije su plaće 49 posto ispod prosjeka.

Za razliku od podataka Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je prosječna plaća u Hrvatskoj u 2010. iznosila 5.342 kune, istraživanje portala MojPosao pokazuje da je prosječna plaća u posljednjih godinu dana iznosila 5.909,85 kuna. U odnosu na izvještaj za 2010. godinu prosječna plaća porasla je za jedan posto.

Promjena u odnosu na prošlogodišnji izvještaj je i porast razlike plaća između muškaraca i žena za jedan posto. Tijekom prošle godine ta je razlika iznosila 18 posto u korist muškaraca, a od ožujka prošle godine do danas se povećala na 19 posto.

Promatrano geografski, najviše plaće su u Gradu Zagrebu, i to 34 posto iznad prosjeka, što je nešto više nego prošle godine kada je ta razlika iznosila 32 posto. Slijedi Zagrebačka županija (19 posto iznad prosjeka) te Splitsko-dalmatinska županija, gdje su plaće 11 posto više od prosjeka.

Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 35 posto veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za 58 posto u odnosu na SSS.

Najviše plaće su i dalje u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (25 posto iznad prosjeka), a najniže u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (19 posto ispod prosjeka) te u udrugama (21 posto ispod prosjeka).

Istraživanje je potvrdilo da se (barem kad je o plaćama riječ) više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 20 zaposlenih plaće 17 posto ispod prosjeka, dok su u velikim tvrtkama s više od 200 zaposlenika plaće prosječno devet posto veće od prosjeka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi