rusi u većini

Nagodba u Agrokoru pred izglasavanjem: Evo tko će biti novi vlasnici koncerna

01.06.2018 u 10:49

Bionic
Reading

Vjerovnička nagodba u Agrokoru je dogovorena, poručio je u nedjelju popodne izvanredni povjerenik Fabris Peruško. Na dokumente još nije stavljen nikakav potpis, sve mora odobriti i Trgovački sud u Zagrebu, no konačno je postalo jasnije tko će biti novi vlasnici Agrokora

Nagodbom je predviđena nova vlasnička struktura Agrokora, otplata dugova od 1,6 milijardi eura koji ostaju kao zaduženje novog društva i položaj svih vjerovnika. Dogovor će se ugraditi u plan u kojem će biti svi detalji, nakon čega se na sud šalje tablica s tražbinama kako bi se utvrdili tko to točno ima pravo glasati o nagodbi.

Ruske banke Sberbank i VTB trebale bi dobiti od 40 do 48 posto novog koncerna, vlasnici obveznica predvođeni fondom Knighthead oko 25 posto (pri čemu bi samom Knightheadu pripalo oko 12 posto), domaće banke imat će deset posto Agrokora, a dobavljači oko osam posto.

Sve te brojke još uvijek nisu službeno potvrđene.

Drugi značajan vlasnik Agrokora bit će još jedna ruska banka - VTB. Ta je banka u značajnom iznosu sudjelovala u roll-up kreditiranju tijekom izvanredne uprave te je cijelo vrijeme uključena u pregovore oko nagodbe.

Sberbank ipak neće ući u roll-up kredit Agrokoru, već bi mogao zamijeniti svojih 18 posto udjela u Mercatoru za 1,6 posto više dionica novog Agrokora. Kako god bilo, za sada ruske banke neće imati više od 50 posto udjela u novom društvu.

VTB je u ožujku ove godine 2,5 milijardi dolara preuzeo Magnit, najveći ruski maloprodajni lanac, ruski Konzum. Kad se prije otprilike godinu dana polako zahuktavala kriza u Agrokoru, slovenski poslovni medij Finance nagađao je da bi se kao novi vlasnik Agrokorove maloprodajne mreže mogao pojaviti upravo Magnit. Kako će VTB konsolidirati portfelj i kakve su im ambicije u maloprodaji, predstoji vidjeti.

Komad kolača od oko 10 do 12 posto dobit će i domaće banke, ponajviše Zagrebačka i Erste, dok oko 12 posto ide fondu Knighthead. Riječ je o fondu za rizična ulaganja koji kreditira posrnule tvrtke u nadi da će u budućnosti moći povratiti iznos kredita i kamate ili će ih preuzeti i prodati za višu cijenu nakon restrukturiranja.

Na kraju priče, treba spomenuti i dobavljače te ostale kreditore Agrokora, koji će uživati vlasnički udio od pet do osam posto.

  • +9
Fabris Peruško i Irena Weber Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić