PREPOLOVLJENI PRIHODI

Naftna kompanija koja će bušiti Jadran u gubicima

07.05.2015 u 19:40

Bionic
Reading

Američka naftna kompanija Marathon Oil, članica konzorcija koji je dobio dozvolu za istraživanje ugljikovodika u Jadranu, zaključila je i prvo ovogodišnje tromjesečje s gubitkom zbog oštrog pada cijena nafte koji je gotovo prepolovio njezine prihode

Prilagođeni neto gubitak u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 253 milijuna dolara. U prva tri mjeseca 2014. kompanija je zabilježila usklađenu dobit od 613 milijuna dolara. Zbog nižih cijena nafte Marathon Oil je već u posljednja tri mjeseca 2014. zabilježio mali gubitak, od dva milijuna dolara.

Prihodi su u prvom ovogodišnjem tromjesečju potonuli na 1,5 milijardi dolara, s 2,85 milijardi dolara u istom razdoblju lani. Za razliku od integriranih tvrtki poput Exxon Mobila, Marathon Oil nema rafinerijsku podružnicu na koju bi se mogao osloniti u vrijeme kada cijene nafte padaju, napominje Reuters.


Iz američke kompanije napominju da u prvom ovogodišnjem tromjesečju nisu vadili naftu u Libiji a velika je doza neizvjesnosti i dalje prisutna u pogledu proizvodnje u toj zemlji s obzirom na oružane sukobe u toj zemlji koji utječu na isporuke.

Iako su ovog tjedna pojedine kompanije koje proizvode naftu iz škriljca povisile prognoze ovogodišnje proizvodnje, u Marathonu su potvrdili važeće prognoze prema kojima bi ove godine trebali povećati proizvodnju za pet do sedam posto, ako se izuzme Libija, te za 20 posto u SAD-u.

Ujedno napominju da su smanjili troškove proizvodnje u sjevernoameričkoj regiji za 17 posto u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje, te za 28 posto u odnosu na prošlu godinu, u sklopu učestalih zahtjeva proizvođača prema uslužnim kompanijama da im odobre popuste.

Iz Marathona ističu i da bi prodajom netemeljne imovine mogli generirati oko 500 milijuna dolara prihoda.