FORUM U DAVOSU

Nacionalistički populizam i Trump velik su problem za svjetske lidere

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.01.2017 07:47
  • Objavljeno 15.01.2017 u 07:34
 Klaus Schwab

Klaus Schwab

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Pierre Albouy

Američki i europski političari do sada su nudili uglavnom nacionalna rješenja za ublažavanje posljedica globalizacije. Svjetski gospodarski forum u Davosu idući će tjedan pokušati dati odgovore na jačanje populizma.

Premda on neće biti nazočan, duh novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova populistička retorika jako će se osjećati na tom skupu.

Populistički otpor političkim elitama, migraciji i slobodnoj trgovini omogućili su Trumpu pobjedu na predsjedničkim izborima 8. studenoga i odrazili su se i na ovogodišnji forum, koji je posvećen temi "Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno".

U zadnjih 12 mjeseci, populizam je naišao na plodno tlo ne samo među nezadovoljnim američkim glasačima, nego i u Velikoj Britaniji, gdje su kritičari EU-a na populističkoj platformi odnijeli pobjedu na referendumu 23. lipnja o izlasku iz EU-a.

Populistički pokreti jačaju i u drugim europskim zemljama. Svaki treći glasač u Austriji podržava krajnje desnu Slobodarsku stranku (FPOe), a članovi protuuseljeničke Alternative za Njemačku (AfD) sada sjede u 10 od 16 pokrajinskih skupština u Njemačkoj.

"Ne možemo imati samo populistička rješenja", rekao je Klaus Schwab, njemački ekonomist koji je utemeljio godišnji summit svjetskih lidera u Davosu.

"Živimo u jako složenom svijetu u kojem je sve međusobno povezano", rekao je 78-godišnji predsjednik foruma novinarima u Ženevi. "Ne postoje jednostavni odgovori na izazove s kojima smo suočeni", dodao je.

Gotovo 300 političkih lidera iz 70 zemalja i oko 1000 čelnika velikih kompanija raspravljat će o tome idući tjedan podno snijegom prekrivenih vrhunaca švicarskih Alpa, kao i o poticanju gospodarskog rasta, socijalnoj inkluziji i širenju automatizacije u industriji što dovodi do ukidanja radnih mjesta.

Schwab i njegovi suradnici svjesni su da ljudi širom svijeta očekuju rješenja za sve veće socijalne razlike i nezaposlenost. "Ono što nam je hitno potrebno su pragmatični potezi usmjereni prema budućnosti, čak i u obliku malih koraka, kako bismo dali pozitivne signale", rekao je.

Ovogodišnji skup u Davosu bavit će se populizmom iz različitih aspekata.

Talijanski ministar gospodarstva i financija Pier Carlo Padoan sudjelovat će na sastanku o krizi srednje klase, a europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici raspravljat će s poslovnim ljudima o posljedicama Brexita.

Kineski predsjednik otvara skup

Na Svjetskom gospodarskom forumu sudjeluju i znanstvenici, ekonomisti, umjetnici i aktivisti koji nude alternativna rješenja.

Nekoliko znanstvenika s Berkeleyja raspravljat će tako u Davosu o psihologiji nacionalističkog populizma.

Viši član Trumpove prijelazne ekipe, Anthony Scaramucci, trebao bi pak govoriti o izazovima i prilikama koje donosi nova republikanska administracija.

Trump otvoreno kritizira UN i protivi se raznim međunarodnim sporazumima kao što su globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena, planirani sporazum o slobodnoj trgovini s pacifičkim zemljama i sporazum s Iranom o njegovu nuklearnom programu.

Takva stajališta nisu u skladu s duhom suradnje koji Svjetski gospodarski forum želi potaknuti svake godine organiziranjem stotina različitih debata i susreta.

"Razmjeri naših izazova zahtijevaju predanost i obuhvatnu suradnju svih dionika globalnog društva", rekao je Schwab.

Dok je svijet užasnut Trumpovim protekcionističkim planovima, Kina nastoji povećati svoj međunarodni utjecaj sklapanjem sporazuma o slobodnoj trgovini i konstruktivnom ulogom u pregovorima o klimi.

Kineski predsjednik Xi Jinping održat će u utorak uvodni govor na otvaranju foruma u Davosu. Pratit će ga veliko izaslanstvo u kojem će biti četvorica ministara i dvojica članova Politbiroa.

"Očekujem da će predsjednik Xi pokazati kako će Kina preuzeti ulogu liderstva koje odgovara i liderstva koje je odgovorno", rekao je Schwab.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!