INVESTICIJA OD 40 MILIJUNA EURA

Na ulazu u Zagreb niknut će hotel visok 65 metara, pogled iz njegovih soba bit će nešto posebno

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 10.01.2020 20:10
  • Objavljeno 10.01.2020 u 20:10
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ATP arhitekti i inženjeri

Na jugozapadnom ulazu u Zagreb na Savskoj cesti gradit će se hotel sa 17 katova i visine od 65 metara. Nedavno je odabran pobjednički rad na natječaju za arhitektonsko rješenje hotela koji bi trebao niknuti na parceli na križanju Savske i Nove ceste preko puta Vjesnikova nebodera

Neslužbeno se može doznati kako iza projekta stoji njemački investitor. Ukupno ulaganje će biti oko 40 milijuna eura. Sama gradnja bi, ako ishođenje dozvola prođe glatko, mogla početi već ove godine.

Na natječaju je pobijedilo idejno rješenje arhitekta Daria Travaša te njegovih kolega iz zagrebačke i bečke podružnice srednjoeuropske projektantske kuće ATP arhitekti i inženjeri.

ATP je projektirao Trgovački centar Zagreb - Westgate Shopping City, trgovački centar u Puli i Zapadni trgovački centar u Rijeci (ZTC). Travaš je i glavni projektant izgradnje proširene turističke zone Marina lučica u Primoštenu te niza turističkih objekata za Falkensteiner.

'Hotel na Savskoj cesti ima 219 smještajnih jedinica. U prizemlju se nalaze trgovački i poslovni sadržaji. Specifičnost projekta je što hotel nema podzemnu garažu već su iznad prizemlja tri kata nadzemne garaže. Na četvrtom katu su recepcija, restoran i kavana. Iznad njega su poslovni prostori i konferencijske dvorane, a nakon toga su katovi sa sobama', rekao je za tportal Travaš.

Samo pročelje hotela bit će napravljeno tako da se neće primijetiti kako se na prva tri kata nalaze garaže. Hotel će u svom prizemlju biti na samoj granici parcele uz Savsku cestu i na tom dijelu je u mjerilu s ostalim zgradama prema centru grada koje imaju četiri kata.

Arhitekt Dario Travaš

Arhitekt Dario Travaš

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ATP arhitekti i inženjeri

'U stražnjem dijelu kompleksa, odmaknut od fronte, smješten je neboder sa 17 katova u dijalogu s ostalim tornjevima na Savskoj cesti. Najvažnija nam je bila komunikacija s najprominentnijim zagrebačkim neboderom Vjesnikom. On je bio orijentir za naš kubus. Vertikalno usmjerena fasada hotela formira s Vjesnikom ulazni portal u grad', objasnio je Travaš.

Kako se hotel nalazi na urbano nerazvijenom dijelu Savske ceste, bio je izazov osmisliti objekt koji će se uklopiti u arhitektonski neatraktivan okoliš.

'Potrudili smo se stvoriti atraktivan i moderan objekt koji će odrediti duh Savske ceste. Željeli smo obogatiti taj prostor pazeći pritom da ne bude takav da se razbacuje skupim materijalom, nego da bude pristojan', istaknuo je Travaš.

  • +2

Hotel Savska cesta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ATP arhitekti i inženjeri

Kao još jednu posebnost hotela ističe to što su sobe orijentirane na sve četiri strane svijeta. Tako će iz svake gosti imati atraktivan pogled.

'Gledate li prema jugu, ispred vas je Sava, ako gledate na sjever možete vidjeti zagrebačku katedralu i stari dio grada. Pogledate li na zapad, moći ćete vidjeti zapadni dio Medvednice. Na istoku se također vidi grad', rekao je Travaš.

Na zadnjem, 17. katu hotela, nalazit će se sky bar te dvorana za fitness. U unutrašnjosti hotela dominirat će slavonski hrast te će biti pun zelenila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!