slučaj texo

Mijenja se Stečajni zakon, hoće li se ticati i izvanrednog povjerenika u Agrokoru?

12.03.2018 u 11:15

Bionic
Reading

Kreće se u promjenu Stečajnog zakona kojim će se regulirati pitanje sukoba interesa za osobe koje vode insolvencijske postupke, a nove norme odnosit će se na više od 330 ljudi s liste stečajnih upravitelja koji vode stečajne i predstečajne postupke, ali ne i na izvanrednog povjerenika u Agrokoru

Posljedica je to slučaja Texo Managementa zbog kojega je Ante Ramljak dao ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika u Agrokoru, piše Novi list. Vlada takvim promjenama planira regulirati pitanje sukoba interesa za osobe koje vode insolvencijske postupke, stečajne upravitelje, povjerenike u predstečajnoj nagobdi i izvanrednog povjerenika.

Ministarstvo pravosuđa tek treba izraditi prijedlog izmjena zakona, te da on treba biti i usvojen u parlamentu, moglo bi se dogoditi da postupka izvanredne uprave u Agrokoru, koji je i povod promjenama, bude baš onaj insolvencijski postupak na koji se te izmjene neće primjenjivati.

Do okončanja toga postupka, piše Novi list, ostalo je mjesec dana, odnosno najviše još četiri ako se on završi u najviše dopuštenom produljenju od tri mjeseca. No, s obzirom na to kakvi su uvjeti iz lex Agrokora za otvaranje postupka izvanredne uprave i da ih po broju zaposlenih zadovoljava rijetko koja tvrtka u državi, malo je vjerojatno da će se postupak izvanredne uprave uskoro ponovno provoditi u Hrvatskoj, a da bi se na nekog povjerenika primjenjivale odredbe o sukobu interesa koje će se tek regulirati Stečajnim zakonom.

Norme će se tako primjenjivati na više od 330 stečajnih upravitelja koji istovremeno mogu biti i povjerenici u predstečajnom postupku. Oni su morali zadovoljiti određene uvjete, pa tako između ostaloga i položiti ispit, a mjesto u stečajnom postupku dodijeliti sud kompjuterskim odabirom.

Ante Ramljak Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Izvanredni povjerenik, pak, ne mora imati položen ispit, njega predlaže i imenuje svojom odlukom Vlada, a Trgovački sud samo potvrđuje. Stoga je nejasno, piše, kako će Vlada u svojem prijedlogu pomiriti te dvije stvari jer se u samim temeljima, odnosno načinu imenovanja razlikuje pozicija stečajnog upravitelja i izvanrednog povjerenika.

Za stečajnog upravitelja koji se nalazi na listi upravitelja ne može biti imenovana osoba koja je u kompaniji nad kojom je otvoren stečaj bila zaposlena kod stečajnog dužnika ili je bila član nekog njegovog tijela, koja je bliski srodnik suca, osoba odgovornih za obveze u stečajnom postupku, članova uprave i drugih tijela dužnika, vjerovnika te osobe koje su u odnosu suparništva sa stečajnim dužnikom.

Nejasno je i hoće li stečajni upravitelji imati obvezu ispunjavanja imovinske kartice i tko će nadzirati jesu li u eventualnom sukobu interesa, odnosno hoće li taj posao biti, kao i dosad, prepušten sudu ili će to biti nova zadaća Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

  • +5
Dalija Orešković Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bivša predsjednica tog Povjerenstva Dalija Orešković, rekla je a treba vidjeti kako će Vlada u zakonu urediti pitanje sukoba interesa stečajnih upravitelja i izvanrednih povjerenika. Dodala je je kako ne bi trebalo biti komplicirano definirati taj sukob interesa, odnosno da samo treba krenuti od definicija koje u procesnim zakonima stoje kao razlozi za izuzeće suca, pa se na tom tragu mogu odrediti situacije koje bi povjerenika ili upravitelja dovele u potencijalni sukob interesa.

'Razlozi za izuzeće načelno postoje u svim onim predmetima (situacijama) u kojima postoje okolnosti koje dovode u sumnju nepristranost osobe koja o tom slučaju odlučuje. To su zapravo situacije na koje je po logici stvari i dosad sud ali i stečajni upravitelj ili izvanredni povjerenik morao misliti. Ante Ramljak se na sjednici saborskog odbora na samom početku ispričao jer je pogriješio, znači i sam je uočio što je pogrešno bilo u tome da tvrtka za koju je radio bude angažirana u Agrokoru', rekla je Orešković.