CRNO TRŽIŠTE CVJETA

Na rezanom duhanu država gubi 100 mil. eura godišnje

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 18.11.2014 15:27
  • Objavljeno 18.11.2014 u 15:03
duhan

duhan

Izvor: Pixsell / Autor: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Potrošnja rezanog duhana u Hrvatskoj iz godine u godinu raste, a više od 60 posto nebrendiranog rezanog duhana kupuje se na crno zbog čega državni proračun izgubi oko 100 milijuna eura godišnje

Sanja Smoljak Katić, direktorica granskih udruga u HUP-u i Davor Tolić, voditelj istraživanja Ipsos plusa predstavili su rezultate istraživanja tržišta rezanog duhana na koji nije plaćen porez.

Kako je naglasila Smoljak Katić, cilj istraživanja bio je procijeniti veličinu tog tržišta odnosno njegov utjecaj na gubitak proračunskih prihoda države uslijed neplaćanja trošarine i drugih poreza.

Tržište rezanog duhana raste iz godine u godinu i trenutačno čini oko 7,8 posto ukupnog tržišta duhanskih proizvoda. 'Ljudi sve više prelaze s tvorničkih cigareta na rezani duhan, tako da već svaki četvrti pušač koristi rezani duhan', naglasio je Tolić.

Pušenje u brojkama

U Hrvatskoj puši gotovo svaki treći građanin (31,7 posto) stariji od 19 godina. Najviše pušača (35,4%) u ukupnoj populaciji je Zagrebu i okolici, a najmanje u Lici i Banovini (26,9%). Najviše pušača (čak 45,7%) je u dobnoj skupini od 35 do 44 godina dok ih najmanje (11%) ima u dobnoj skupini 65+. Muškarci su znatno skloniji pušenju od žena: U muškoj populaciji iznad 19 godina 35,9 posto su pušači, a u ženskoj 27,9 posto.

Istraživanje je pokazalo da oko 60 posto, odnosno trojica od pet korisnika rezanog duhana, puši rezani duhan na koji nije plaćen porez. Radi se o nebrendiranom duhanu koji najvećim dijelom potječe iz Hrvatske (66%) i BiH (25%), a prodaje se uglavnom na tržnicama.

Prema procjeni HUP-a, potrošnja rezanog duhana na koji nije plaćen porez iznosi oko 1.000 tona godišnje što predstavlja gubitak prihoda državnog proračuna od oko 100 milijuna eura godišnje. Radi se o iznosu koji država godišnje utroši za aktivnu politiku tržišta rada.

'Smatramo da je potrebno raditi na prevenciji, edukaciji i snažnijim mjerama kontrole kako bi se suzbilo crno tržište rezanog duhana', poručila je Smoljak Katić.

HUP je rezultate istraživanja predstavio relevantnim državnim institucijama očekujući od njih konkretne mjere.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!